Sneg v Peruju

Sneg v Cuscu prvič po 112 letih

Nepričakovano jutro

8. maja so se prebivalci perujskega mesta Cusco zbudili v nenavadno jutro. Ulice, hiše in okoliško pokrajino je prekrila bela preproga: v trinajstih provincah Peruja je zapadel sneg. Kljub visoki nadmorski višini je to v teh krajih izjemno redek pojav. Po močnem, več kot dvanajsturnem deževju, so padavine prešle v leden dež in sneg. Zaradi teh razmer je bil močno oviran promet, lokalni mediji so poročali, da je zaradi velike količine snega na cesti obtičalo več deset vozil. Prišlo je tudi do zamud v poletih na mednarodnem letališču Alejandro Velasco Astete, ki oskrbuje mesto. Nepričakovano sneženje je pobelilo polja ječmena, pšenice, boba, kvinoje in koruze, kar je prizadelo na stotine kmetov.

Cusco, Peru
Cusco na sončen dan

Zakaj je sneg na 3.400 m presenečenje?

Pred letošnjim majem so zadnji sneg v Cuscu, ki leži na okoli 3.400 m nadmorske višine, zabeležili davnega leta 1911. Peru spada med države z najvišjo povprečno nadmorsko višino, saj velik del prekrivajo gorske verige Andov in visoke planote med njimi. Toda snežna prevleka prekriva le najvišje vrhove: zaradi bližine ekvatorja in vpliva morskih tokov prevladuje zmerno, suho podnebje. Sneg je zato običajen šele na okoli 4000 m, stalno pa se obdrži nad 5000 m nadmorske višine.

Cusco ima subtropsko gorsko podnebje z dvema glavnima sezonama: od oktobra do aprila prevladujejo toplejše temperature in več padavin, medtem ko je od maja do septembra hladneje in suho. Ko se temperature dovolj spustijo, so torej padavine zelo redke (julij ima npr. v povprečju le en dan s padavinami).

Zaprte šole, prekinjen trening nogometa …

Zaradi nizkih temperatur in ovir v prometu so regionalne oblasti direktorjem javnih in zasebnih izobraževalnih ustanov v prizadetih provincah predlagale prekinitev pouka in šolanje na daljavo. Snežni metež je prekinil športne dejavnosti, tudi najpomembnejšo postransko stvar na svetu: nogomet. Lokalno nogometno moštvo Cienciano iz Cusca je moralo preložiti treninge, saj je njegovo igrišče prekril sneg. Klub, ki je en najstarejših v državi in trenutno zaseda 8. mesto v prvi ligi, je sicer kasneje na domači tekmi vseeno zmagal proti Alianzi Atletico s 5:2.

Pojav El Niño

Maj na območju Cusca že spada med sušne mesece, a je letos prišlo do nenavadno obsežnih padavin, hkrati so se znižale tudi temperature. Patricio Valderrama, nekdanji predsednik Nacionalne meteorološke in hidrološke službe Peruja (Senamhi), je za RPP Noticias povedal, da je za nenavadno dogajanje po njegovih izračunih odgovoren pojav El Niño. Medtem ko se zaradi njega morje segreje, pa ima v visokogorju obraten učinek. Meteorologi so izdali tudi opozorila zaradi obilnih padavin, saj je po državi prihajalo do poplav in zemeljskih plazov.

»Ena od posledic El Niña je, da segreva osrednjo in severno obalo, a ohlaja Ande, predvsem južno višavje.«

Patricio Valderrama
Prikaz pojava El Niño in segrevanja obal Peruja

Bitka tokov

Peru je ena najbolj priljubljenih destinacij v Južni Ameriki, ne le zaradi ostankov mogočnega inkovskega imperija in očarljivih kolonialnih mestec, ampak tudi zaradi izredne naravne pestrosti. V nasprotju z običajno predstavo ima zahod Peruja, ki leži ob Tihem oceanu, bistveno manj padavin kot vzhod, ki se odpira v porečje Amazonije.


Vzrok je hladni Humboldtov tok iz Antarktike, ki prinaša suho, hladno vreme. Na obalnem pasu lahko tako opazujemo kontrast med sušno, puščavsko obalo in morjem, ki kar kipi od življenja, saj ga hranijo bogati tokovi. To pojasni tudi, da so zahodna pobočja Andov manj namočena od vzhodnih, čeprav so ta na tisoče kilometrov oddaljena od morja. Razmere pa vsakih nekaj let preobrne že omenjeni tok El Niño, ki prinese toplejši, vlažen zrak in ekstremne pojave – eden od njih je tudi letošnji sneg v Cuscu.