Verona: arena, ki je prizorišče opernih predstav

Verona: opera že 100 let odmeva v Areni

Festival opere v Veroni

Vsako leto se ljubitelji opere zgrinjajo v mesto Verona na severu Italije. Razlog je izjemna kombinacija zgodovinskega prizorišča v lepo ohranjenem rimskem amfiteatru in vrhunskih umetnikov, ki skozi celo poletje pričarajo nepozabne večere. Letošnji festival je nekaj posebnega, saj obhajajo stoto obletnico opere v Areni. V treh mesecih od 16. junija do 9. septembra se bo zvrstilo petdeset neponovljivih predstav. Poleg velikih opernih uspešnic, kot sta Aida ali Carmen, bodo priredili tudi pet posebnih večerov, kjer bodo gostovali operni pevci Plácido Domingo, Jonas Kaufmann in Juan Diego Flórez, baletni plesalec Roberto Bolle, pa tudi orkester in zbor milanske Scale.

 

Aida, Carmen, Seviljski brivec …

Letos so se organizatorji odločili za najuspešnejše in največkrat ponovljene predstave iz bogate zgodovine. Aida se bo predstavila v prenovljeni produkciji, Carmen pa v preizkušeni zgodovinski predstavi, ki jo je postavil znameniti Franco Zeffirelli. Rossinijev Seviljski brivec vedno spravi v smeh, za zabavo pa bodo poskrbeli tudi pirotehnični vložki. Seveda ne bodo manjkale druge uspešnice velikega Verdija: Rigoletto, Traviata in Nabucco.

 

»100. sezona je prelomnica v zgodovini naše glasbene ustanove in želimo, da bi z nami praznovali vsi. Predstavili bomo svojo identiteto, zgodovino in sedanjost, predvsem pa ponudili okus svoje prihodnosti. Začne se pri ključnih sestavinah: najboljši svetovni izvajalci – kar je glavni namen te ustanove – in scena, ki je paša za oči na izjemnem, dih jemajočem odru. Kot vedno bodo v središču našega načrtovanja gledalci, ki so končni prejemniki čarobnega doživetja, ki ga predstavlja opera v areni.«

Umetniška direktorica festivala Cecilia Gasdia

Verona in stoletna zgodovina opere

 

Najslavnejši festival v Veroni ima svoje začetke v letu 1913. Tega leta je veronski tenorist Giovanni Zenatello želel obeležiti stoletnico rojstva Giuseppeja Verdija z veliko predstavo opere Aida v Areni. Že tedaj je dogodek privabil občinstvo iz vsega sveta, med gledalci pa sta bila tudi Giacomo Puccini in Franz Kafka. Posebej je navdušil inovativni pristop k sceni, saj so uporabili tridimenzionalne elemente namesto naslikanega dvodimenzionalnega ozadja. Festival se je nadaljeval vsako leto, prekinile so ga le prva in druga svetovna vojna ter nedavna pandemija covida. Kot je povedala Gasdia, sta glavni dve prednosti opere v Veroni prav vrhunska izvedba in impozantna scenska postavitev. Velik čar pa festival dolguje tudi prizorišču: veronska Arena je en najbolje ohranjenih antičnih amfiteatrov, ki izhaja iz 1. stoletja.

 

Operna predstava Aida leta 1913
Opera Aida v Veroni leta 1913

Od gladiatorskih iger in viteških turnirjev do opernih spektaklov

Amfiteater naj bi bil zgrajen ob koncu avgustejske dobe, podobno kot puljska arena, s katero ga povezuje tudi vrsta drugih podobnosti, tako da strokovnjaki ugibajo, da sta delo istega arhitekta. Gladiatorske predstave v njem si je lahko ogledalo do 30.000 gledalcev. V srednjem veku so veronsko Areno uporabljali kot kamnolom, stavba je utrpela precej škode v potresih, tu pa so bivale tudi mestne prostitutke. Boljši časi so prišli s renesanso, ko je prav na njej potekal prvi obsežni restavratorski projekt antične dediščine. V tem času so začeli v njej prirejati tudi viteške turnirje in druge predstave. Dvatisočletna zgodovina spektaklov je pustila svoj pečat, ki tudi danes osupne obiskovalca, ko vstopi v ta veličastni prostor.

Sirmione ob Gardskem jezeru
Sirmione ob Gardskem jezeru

Verona in njena okolica

Opera v Veroni pa je doživetje tudi zaradi mesta okoli nje. Neizogiben je postanek pod balkonom, kjer sta si nesmrtno ljubezen izpovedala Romeo in Julija, pa tudi sprehod po srednjeveških ulicah in trgih. Tudi v okolici mesta in na poti do tja nas vsako leto pričakajo novi skriti biseri. V neposredni bližini je slovito Gardsko jezero, ki ga je opeval rimski pesnik Katul, po podeželju pa so raztresene bogate vile beneškega plemstva. Na drugo stran sredi ravnic Benečije ležijo Evganejski griči, kjer je svoja zadnja leta preživel renesančni pesnik Petrarka. Bleščečo operno predstavo lahko tako združimo s poetično pokrajino, izjemnimi spomeniki kulture in, kot vedno v Italiji, s uživanjem ob dobri hrani in pijači.