Peru

Magični svet Inkov

Peru je država nasprotij in presenečenj. Od obale Tihega oceana, preko visokih planot in strmih vrhov ter vse do divje, prostrane Amazonije se nam odpirajo vedno novi pogledi. Veličastnost naravnih lepot je tu v popolnem sozvočju s spoštovanje zbujajočo kulturnozgodovinsko dediščino civilizacij, ki so cvetele že davno pred prihodom španskih konkvistadorjev. Potovanje skozi spektakularne pokrajine, najbolj suho puščavo sveta, preko zasneženih Andi in najglobljega kanjona na svetu ponuja nepozabno izkušnjo in večne spomine.

Indijanec na čolnu iz trstičja na jezeru Titikaka

Od Inkov do konkvistadorjev

Peru je dežela, kjer najbolje spoznamo mogočnost nekdanjega inkovskega kraljestva. Skozi potovanje se bomo srečali z izjemnimi dosežki ene najbolj razvitih civilizacij v zgodovini človeštva. Pa vendar je to le ena od mnogih kultur, ki krasijo to deželo. Mesta, polna španskega pridiha, svojo burno preteklost kažejo skozi dih jemajočo arhitekturo. Kolonialne stavbe, leseni balkoni nas opomnijo na zgodovino ljudstva in konkvistadorje, ki so zgradili mesta nad inkovskimi ruševinami. Še danes nosi ta dežela pečat pisane mešanice staroselskih, evropskih, afriških in celo azijskih kultur.

Potovanje v Peru

Zakaj v Peru?

Bi radi izvedeli več?

Novice

Potopisna predavanja

Osnovni podatki o Peruju

Imate vprašanje?

Peru ima dve glavni vremenski obdobji: od aprila do oktobra je sicer hladnejše, a suho obdobje, od novembra do marca pa je topleje in z več dežja. Povprečna dnevna temperatura v Limi, ki leži ob obali, je med 20 in 25 °C. Temperatura pada z višino: Cuzco na 3400 m nadmorske višine ima povprečno temperaturo 20 °C, Puno, ki leži še 400 m višje, pa le še okoli 15 °C. V suhem obdobju so v andskem višavju možna tudi jutra blizu zmrzišča.

Predeli Peruja ob tihomorski obali in na andskem višavju, ki jih obiščemo na naših potovanjih, ne sodijo v predele, za katere bi bilo priporočeno cepljenje zoper rumeno mrzlico ali jemanje antimalarikov. Drugače je, če se odpravljate v amazonsko nižavje na vzhodu države, kjer se priporoča tako eno, kot drugo. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Perujska valuta je nuevo sol (PEN). V lokalno valuto lahko menjate iz evrov ali dolarjev, slednji imajo običajno nekoliko ugodnejši tečaj (če jih že imate, v nasprotnem primeru se dvojna menjava navadno ne izplača). Dolarje manjših vrednosti lahko do določene mere uporabljate tudi kot »vzporedno valuto« (na tržnicah, za napitnine, …), vendar je potrebno pri tem paziti, da nimate prevelikih ali poškodovanih bankovcev. Bankovce z večjo vrednostjo (npr. 100.- € ali 100.- $) lahko praviloma menjate le v banki ali menjalnici, težje pa vam ga bodo sprejeli v kakšnem hotelu ali trgovini.

Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra v mestih in večjih krajih, a veliko slabša na podeželju, še bolj omejen pa je dostop do mobilnega prenosa podatkov. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. Ob prihodu lahko kupite tudi lokalno SIM kartico, ki vključuje tudi prenos podatkov. V hotelih je običajno na voljo Wi-Fi, v večjih mestih so na voljo tudi Wi-Fi točke.
Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami. Standard vtičnic ni poenoten, a je večina hotelov opremljena z vtičnicami za dvopolne okrogle vtikače, ki se uporabljajo pri nas. Ponekod uporabljajo tudi “ameriški” tip ploskih vtikačev, a so praviloma v hotelih na voljo tudi adapterji. Te si lahko priskrbite tudi v trgovinah z električno opremo ali na letališčih.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.