Giant's Causeway

Irska: Velikanova pot

Morda niste vedeli …

… da so bazaltni stebri na severni obali Irske v grofiji Antrim, ki jih poznamo kot Giant’s Causeway (Velikanova pot), najbolj obiskana turistična znamenitost Severne Irske. Naravno znamenitost sestavlja okoli 40.000 bazaltnih stebrov, ki so večinoma šestkotne oblike. Giant’s Causeway je nastal v času, ko je območje grofije Antrim zaznamovala živahna vulkanska dejavnost. Ob ohlajanju so se v lavi pojavile razpoke, ki so se širile v globino in ustvarile svinčnikom podobne tvorbe, ki so kasneje razpokali še horizontalno.


Seveda je razumljivo, da so prebivalci Irske pred tisočletji gledali na pojav kot na delo nadnaravnih sil. Irska legenda pravi, da so stebri ostanki poti, ki jo je zgradil velikan. Zgodba govori, da je irskega velikana Finn MacCoola izzval na boj škotski velikan Benandonner. Finn je izziv sprejel in zgradil pot čez Severni preliv tako, da sta se velikana lahko srečala. Ko je Finn spoznal, da je njegov škotski tekmec veliko večji in močnejši, se je pred njim skril. Finnova žena naj bi ga oblekla kot otroka in ga dala v zibelko. Ko je škotski velikan videl otroka, je bil prepričan, da je njegov oče Finn velikan med velikani. Prestrašen je zbežal nazaj na Škotsko in za sabo uničil pot, tako da ga Finn ne bi mogel preganjati. Ker lahko v Fingalovi jami na škotskem otoku Staffa (Hebridi) še danes občudujemo podobne bazaltne stebre (ki so del istega lavnega toka), se je zdela ta zgodba staroselcem še toliko bolj verjetna.


Valovanje in drugi vplivi naravnih sil so skozi milijone let zgladili skale in jih preoblikovali v podobo, ki so jim obiskovalci podelili nenavadna imena (pastirjeve stopinje, velikanov čevelj, orgle …). Če se zazremo na bazaltne stebre z višine, dejansko dobimo vtis, da gre za tlakovano pot, ki se izgublja v morskih valovih (tam se nadaljuje). Kljub temu da je Giant’s Causeway najslavnejši tovrstni pojav na našem planetu, pa ni edini. Podobne pojave najdemo tudi na drugih celinah – tam, kjer so bili ob izbruhu vulkanov podobne razmere kot na Irskem. Naravni pojav, ki je nastal kakih 55 milijonov let nazaj, je v javni lasti in lasti britanske krone (tako kot ves podvodni priobalni pas Združenega kraljestva), kar obiskovalcem omogoča prost dostop.


O lepotah Irske, njenih legendah, arheoloških, kulturno-zgodovinskih in predvsem naravnih lepotah boste izvedeli več, če se boste udeležili našega potovanja na Zeleni otok.