Švedska zastava plapola v vetru

Švedska ni samo ABBA in IKEA

5 zanimivih dejstev o domovini Vikingov

1. Na Švedsko v Osončje

Kako si lažje predstavljati naše Osončje? Razdalje v vesolju so za večino od nas nepredstavljive. Na Švedskem so se težave lotili v velikem merilu: po državi se namreč razteza največji model Osončja na svetu, imenovan Sweden Solar System, ki sta ga zasnovala švedska astronoma Nils Brenning in Gösta Gahm leta 1998. Sonce, planeti, nekatera manjša telesa (npr. Halleyjev komet) in njihove medsebojne razdalje so predstavljeni v razmerju 1:20.000.000. Sonce predstavlja Avicii Arena v Stockholmu (prej znana kot Ericsson Globe), ki je s premerom 110 m največja sferična zgradba na svetu. Model Zemlje s premerom 65 cm stoji 7,6 km stran pri Švedskem naravoslovnem muzeju. Za primerjavo: model Jupitra ima premer 7,3 m in stoji blizu Stockholmskega letališča Arlanda, 40 km od »Sonca«. Rob Osončja (t. i. terminacijski šok) predstavlja točka, oddaljena neverjetnih 950 km v Kiruni na severu Švedske! Si zdaj predstavljate?

Rastilnska poslikava postaje T-Centralen, Stockholm
Rastilnska poslikava postaje T-Centralen, Stockholm

2. Umetnost pod zemljo

Na Švedskem najdemo največjo podzemno umetniško galerijo na svetu, ki se razteza na kar 110 km: Stockholmski metro. Več kot 90 postaj (od skupno 100) je namreč okrašenih z edinstvenimi in barvitimi umetniškimi instalacijami, ki jih je ustvarjalo več kot 150 umetnikov. Vožnja s podzemno železnico je tu kot potovanje skozi zgodovino novejše umetnosti: od začetkov iz 50. let prejšnjega stoletja do sodobnih eksperimentov. Vsaka ima svojo temo: od velikih modrih rastlinskih motivov osrednje postaje T-Centralen, preko posnetkov antične umetnosti na postaji Kungsträdgården do otroških risb postaje Hallonbergen.3. Köttbullar ali čufte?

Se vam je kdaj zazdelo, da so slavne švedske mesne kroglice ali köttbullar, ki so postale simbol države (in trgovin IKEA), sumljivo podobne nam bližjim »čuftom«? Leta 2018 so na švedskem uradnem računu na Twitterju (Sweden.se) dvignili veliko prahu s teorijo, da je za njihov izvor kriv gurmanski okus švedskega kralja iz začetka 18. stoletja. Karel XII., ki ga je Voltaire imenoval »lev s severa«, je bil izjemen vojskovodja in je v Veliki severni vojni porazil skoraj vse sosede tedanjega švedskega imperija. A ni znal skleniti miru ob pravem času in med udorom v Rusijo je doživel uničujoč poraz v bitki pri Poltavi. Zatekel se je v Carigrad, kjer je zaradi politične situacije ostal kar pet let. Tam naj bi razvil okus za mesne kroglice (turško köfte), pa tudi za kavo – Švedi spadajo med narode, ki popijejo največ te črne tekočine. Teorije ne sprejemajo vsi strokovnjaki, kar pa nam ne preprečuje, da ob naslednji mesni kroglici ne bi pomislili na nesrečnega vladarja, ki je umrl le nekaj let po povratku na Švedsko. Lahko bi rekli, da je Švedski zapravil imperij, a ji nepričakovano prinesel kulinarično slavo.

4. Ko pralnica postane bojno polje

Švedi slovijo kot izredno varčni in ekološko ozaveščeni. Tako je tudi, ko gre za pranje perila. Skoraj vse večstanovanjske stavbe imajo skupne pralnice, imenovane tvättstuga. Več gospodinjstev si deli prostor za pranje perila, opremljen s pralnimi in sušilnimi stroji, včasih pa tudi z likalniki. Pogosto je na voljo tudi skupni detergent za perilo. Dostop do pralnic je strogo omejen, stanovalci pa si morajo rezervirati svoj termin. Starejši sistemi uporabljajo tablo z luknjami, na kateri izberete prosti termin (zavarovano s ključavnico), novejši pa elektronsko aplikacijo. A pozor! Če boste zamudili za le pol ure, vam lahko sosed »ukrade« termin in ostali boste z umazanim perilom pred vrati. Vsak sistem ima seveda tudi napake in nekateri gredo celo tako daleč, da vdrejo v rezervacijski program in si tako zagotovijo čas za pranje. Skupne pralnice so tipično švedske: učinkovit in priročen način pranja perila, ki vam hkrati prihrani prostor v stanovanju. A lahko se spremenijo v prava bojišča: leta 2008 je policija samo v Stockholmu obravnavala več kot 70 primerov groženj in fizičnega nasilja, povezanih s pranjem perila.

Ženska v skupni pralnici
Pranje perila je na Švedskem lahko stresno

5. »Švedska številka«

Bi poklepetali s Švedom? Če čutite nujno potrebo po tem, ste na žalost zamudili enkratno priložnost. Leta 2016 je Švedsko turistično združenje namreč uvedlo telefonsko številko, ki vas je povezala z naključnim prostovoljcem, ta pa je potešil vašo radovednost o Švedski ali le poklepetal z vami. Akcijo so zagnali v spomin na 250. obletnico zakona, s katerim je Švedska kot prva država na svetu odpravila cenzuro. V 79 dneh, ko je bila odprta telefonska povezava, so prejeli 197.678 klicev v skupni dolžini 367 dni, 9 minut in 21 sekund, kar pomeni, da je povprečni pogovor trajal 2 minuti in 41 sekund. Če niste bili med klicatelji, lahko počakate, da naletite na švedskega turista pri nas, ali pa se z nami odpravite na Švedsko!