Mehika

Prelomno odkritje dr. Šprajca

Priznani slovenski arheolog, predstojnik Inštituta za prostorske in antropološke študije ZRC SAZU in ena največjih avtoritet na področju majevske astronomije dr. Ivan Šprajc je v januarja ponovno postregel z odmevnim odkritjem.

 

Kot poroča priznana revija Science Advances, je dr. Šprajc skupaj s sodelavci odkril dokaze, ki potrjujejo, da je majevski koledar vsaj tisoč let starejši, kot je veljalo do sedaj. Maji so v preteklosti razvili sofisticirano astronomijo, ki je pripomogla tudi k oblikovanju koledarja. Zadnje raziskave dr. Šprajca potrjujejo, da sega nastanek koledarja že v obdobje okoli 1100 pr. n.š. Dr. Šprajc je sicer v zadnjih letih večkrat opozoril nase z odkritji pozabljenih majevskih mesta na Jukatanu, kar mu je prineslo mednarodno prepoznavnost.

 

Pri Ars longi si štejemo v veliko čast, da že leta podpiramo njegovo znanstveno delo. Dr. Šprajc je v določenih terminih tudi strokovni vodnik na našem potovanju v Mehiko. Tako bomo nadaljevali dolgoletno in zelo uspešno sodelovanje s tem izjemnim strokovnjakom.