Dišeča polja cvetoče Provanse naslovna

Dišeča polja sivke v Provansi

Francoska pokrajina Provansa je že dolgo sinonim za nežno valovanje vijoličastih polj, katerih omamen vonj in pravljična kulisa očarata vsakega obiskovalca. Poleti, ko se pokrajina med hribčki, starimi vasicami in kamnitimi samostani obarva v vijoličasto, postane regija živa razglednica. Sivka za domačine ni le rastlina – je kulturni simbol in hkrati gospodarska dobrina, ki vsako leto v pokrajino pripelje skupine navdušenih turistov. A kaj natančno določa njeno cvetenje, zakaj je prav Provansa postala njeno domovanje in kako ta nežen cvetoči grm vpliva na ljudi?

Vpliv podnebja in vremena na cvetenje

Cvetenje sivke v Provansi je tesno povezano z njenim sredozemskim podnebjem. Regijo zaznamuje tipično mediteransko podnebje s toplimi, suhimi poletji in milimi, a vetrovnimi zimami. Prav suh zrak in dolge ure sončne svetlobe sivki omogočajo, da razvije bogato eterično olje, ki ji daje značilen vonj. Sivka najbolje uspeva na nadmorski višini med 500m in 1500m, kar pomeni, da se obdobje cvetenja razlikuje glede na lokacijo: v nižinah cveti že konec junija, v višjih predelih pa pogosto šele sredi julija.
Vreme ima odločilen vpliv na letino. Nizke temperature lahko poškodujejo grmičke, medtem ko prekomerne padavine v pomladnem obdobju zmanjšajo koncentracijo dišavnih olj v cvetovih. Najbolj idealna je kombinacija sončnih dni, redkih padavin in vetrov, kot je znameniti maestral – hladen severni veter, ki prepiha polja in zmanjša vlago, kar preprečuje razvoj plesni in bolezni.

Skrivnosti sivkinega cveta

Ko se sprehajamo med neskončnimi polji sivke, nas najprej prevzame barva – mehka, nežna modro-vijoličasta, ki valovi po pokrajini. Toda če bi si en sam sivkin cvet ogledali od blizu, bi hitro ugotovili, da je mnogo več kot le estetska popestritev poletne pokrajine.
Gosta socvetja na vrhu dolgih stebel segajo pokončno proti soncu. Vsak cvet je majhen, v obliki drobne cevke, ki se na koncu razširi v dve “ustnici”. Zgornja ima dva mehka režnja, spodnja pa tri, kar daje cvetu značilno asimetrično podobo. Čeprav se zdi ta oblika zgolj estetska, je pravzaprav popolno prilagojena opraševalcem, predvsem čebelam, ki v cevki iščejo sladek nektar.
Najbolj pomemben del te nežne rastline se skriva na njeni površini: prostemu očesu skoraj nevidne drobne žlezne dlačice, ki prekrivajo čašice in venčne liste, v sebi skrivajo pravo bogastvo eteričnih olj z značilnim vonjem. Njegova poglavitna naloga je zaščita rastline pred škodljivci in premočnim soncem. To dragoceno eterično olje pridelovalci zbirajo s pomočjo pare v tradicionalnih bakrenih kotlih.
Vsak cvet vsebuje tudi drobne prašnike in pestič – moške in ženske dele, ki omogočajo razmnoževanje. Po oprašitvi, ki jo najpogosteje opravijo čebele, se cvet počasi preobrazi v majhen suhi plod, ki v sebi skriva štiri semena.

Sorte sivke

V Provansi gojijo več sort sivke. Med njimi sta najpomembnejši prava sivka (Lavandula angustifolia) in lavandin (Lavandula × intermedia). Prava sivka je nežnejšega vonja, raste višje v hribih in ima subtilnejši, bolj kompleksen vonj. Zaradi nizke vsebnosti kafre je posebej cenjena v parfumeriji in farmaciji. Lavandin je križani hibrid med pravo in špansko sivko, raste tudi na nižje ležečih poljih, daje večji pridelek in ima močnejši, ostrejši vonj. Je cenejši in se večinoma uporablja v čistilih, svečah in kozmetiki.
Sivka kot rod (Lavandula) sicer obsega okoli 47 znanih vrst, ki izvirajo iz sredozemskih regij Evrope, Severne Afrike in zahodne Azije. Mednje poleg prave sivke in lavandina sodijo še vrste kot so španska sivka (Lavandula stoechas), širokolistna sivka (Lavandula latifolia) in nazobčana sivka (Lavandula dentata). Te vrste so sicer manj prisotne v obsežni pridelavi v Provansi, a se pogosto uporabljajo v krajinskem oblikovanju, vrtnarstvu ali v dekorativne namene.

Pridelava, obdelava in uporaba sivke

Pridelava poteka po natančno določenem protokolu. Cvetove obirajo, ko se v njih nabere največ eteričnih olj – torej sredi cvetenja, običajno julija. Obiranje se lahko opravlja ročno (v bolj tradicionalnih krajih) ali strojno (na večjih plantažah). Takoj po obiranju cvetove čim prej prenesejo v destilarne, v katerih steče proces destilacije, kjer s pomočjo pare pridobijo dragoceno olje. Iz ene tone cvetov prave sivke nastane le en liter eteričnega olja, kar seveda vpliva tudi na ceno. Sivkino olje je nato osnova za številne izdelke: blazinice za odišavljanje perila, aromaterapijska olja, parfumi in mila so le del izdelkov na trgu. Izdelava preprostejših izdelkov iz sivke, zlasti mil, sirupov in kulinaričnih dobrot kot so sivkini piškoti, pa je priljubljena prostočasna dejavnost mnogih ljubiteljev naravne kozmetike in kulinarike.

Turizem

Cvetenje sivke v Provansi je postalo ena največjih znamenitosti te pokrajine, ki vsako leto privabi številne ljubitelje naravnih lepot. Med junijem in avgustom regijo obiščejo milijoni obiskovalcev, ki želijo ujeti pogled na nežno srebrno-vijoličasto pokrajino. Najbolj slikovita polja najdemo na planoti Valensole, v okolici Gordesa in Roussillona ter okoli samostana Sénanque, kjer sivi kamniti zidovi benediktinskega samostana ustvarjajo izjemno privlačen kontrast s pokrajino cvetoče sivke. Obilica zanimanja je pripeljala do ponudbe specializiranih tur, t.i. »sivkinih poti« (Routes de la Lavande), ki vodijo mimo polj, destilarn, muzejev in vasic, v ponudbi pa najdemo vse od sob odišavljenih s sivko, kopeli z eteričnimi olji, masaž do gurmanskih menijev z vključeno sivko.

Izzivi sodobnega časa

Čeprav se zdi svet sivke čaroben, pa se lokalni pridelovalci srečujejo z vedno večjimi težavami. Podnebne spremembe prinašajo vse bolj ekstremne vremenske pojave: od vročinskih valov in dolgotrajne suše do neurij in spomladanske zmrzali. Vse to negativno vpliva na kakovost cvetov in količino olja, kar za pridelovalce pomeni vsakoletno igro na srečo. Poleg tega se zaradi masovnega turizma poraja tudi vprašanje trajnostnega razvoja – kako ohraniti tradicionalno kmetijstvo, zaščititi naravno ravnovesje in hkrati zadovoljiti potrebe sodobnega turista. S tem namenom se lokalne zadruge povezujejo v skupne projekte, certificirajo pridelavo, razvijajo ekološke izdelke in izobražujejo obiskovalce.

Vonj, ki ostane v spominu

Obisk polj sivke v Provansi ni zgolj občudovanje čudovite pokrajine. Je potopitev vseh čutov v svet vonja, topline, zgodovine in narave. Med hojo po ozkih makadamskih poteh, ko je vsak korak obdan z omamnim vonjem sivke, se zavemo, da sivka v Provansi ni zgolj rastlina – je način življenja. Provansa s to skromno rastlino ohranja stik z naravo, tradicijo in obiskovalci, ki jo znajo ceniti. Ne ponuja zgolj razgleda, temveč zgodbo – zgodbo ljudi, ki znajo ceniti lepoto in darove, ki nam jih nudi narava.