Apulija, Alberobello

Apulija: skrivnostni trulli

Morda niste vedeli …

… da so sloviti trulli v kraju Alberobello avtohtona oblika arhitekture v tem delu Apulije in jih v tej obliki ne najdemo nikjer drugje. Sam izraz trullo (množina trulli) izhaja iz grškega izraza za kupolo. Zanje je značilno, da so grajeni v tehniki suhega zidu (brez malte) in da jih pokriva stožčasto oblikovana streha, ki je grajena kot samopodporna kupola (brez podpornih stebrov). Trulli so v glavnem grajeni v obliki kroga (ne nujno pravilnega), z debelimi zidovi (od 0,8 do 2 m) in so tipična ruralna arhitektura kraja Alberobello. Da so trulli v prvi vrsti kmečka arhitektura, nam kaže tudi višina zidov, ki sega od 1,6 do 2 m, kar nam veliko pove tudi o višini njihovih graditeljev.

 

Prvi trulli naj bi nastali konec 15. stoletja, ko je lokalno plemstvo ukazalo kmetom graditi hiše, ki bi bile začasna bivališča in bi jih lahko hitro in enostavno podrli, gradbeni material pa porabili za kaj drugega. Domačini so za gradnjo v glavnem uporabili lokalni apnenec, ponekod pa lahko vidimo tudi trulle iz tufa. V času nastanka pravih trullov je bilo območje današnjega Alberobella v veliki meri prekrito z gozdom, na kar nas opozarja tudi samo ime kraja (lepo drevo). Gradnja trullov se je nadaljevala skozi stoletja, tudi po letu 1797, ko so Bourboni (v tistem času je bila Apulija del Kraljestva dveh Sicilij) Alberobello povzdignili v mesto in so odpravili mnoge starejše fevdalne omejitve. Gradnja trullov je doživela vrhunec konec 19. stoletja, ko je območje Alberobella postalo pomembna vinogradniška regija.

 

Z razvojem turizma v 20. stoletju so trulli postali prvovrstna turistična zanimivost in obvezna točka za potovanje po Apuliji. Mnoge so spremenili v trgovine s spominki, nastajati pa so začeli tudi novi, moderni trulli. Ko se danes sprehodimo po Alberobellu, nas prevzame uniformiranost teh zgradb. Velika večina je ometanih in pobarvanih na belo, stožčaste strehe pa so ohranile naravno barvo kamna. Če se podamo po okoliških travniki in vaseh pa še lahko odkrijemo trulle, ki se jih turizem ni dotaknil, a so na žalost v večini v slabem stanju. Leta 1996 so bili trulli v Alberobellu uvrščeni na seznam naravne in kulturne dediščine pri Unescu.

 

Ker sodi Apulija med najbolj atraktivne dežele Italije, vas vabimo, da si jo ogledate z nami na potovanju Apulija in Bazilikata.