Argentina

Domovina tanga

Ste za ples ali za opazovanje pingvinov? Morda oboje? Argentina ponuja to in še mnogo več. Vse življenje v državi se vrti okoli prestolnice Buenos Aires, ki slovi po svoji visoki kulturi in mešanici narodnosti. Ravnotežje in strast zahtevata tako tango, ki ga domačini plešejo kar na ulicah, kot tudi nogomet, ki ima tu skoraj status religije. Zunaj prestolnice se širi neskončna pampa, kjer srečamo neustrašne gavče ob nepreglednih čredah goveda. Ni čudno, da tu najdemo tudi najboljše meso. V Argentini je tudi košček Slovenije, saj tamkajšnja izseljenska skupnost živo ohranja slovenski jezik in kulturo.

Ne joči za menoj, Argentina

Po reki Paraná navzgor prispemo do kraja, kjer se “voda spreminja v oblake”, kot se glasi indijansko ime za slapove Iguazu. Med bučanjem se razlegajo klici številnih ptic, ki so si tu ustvarile dom. Pravo nasprotje bujnemu rastju ob slapovih najdemo na severovzhodu, kjer pokrajina ponuja nešteto barvnih odtenkov. Na jugu se med Andi in Atlantikom razprostira Patagonija. Na njenih obalah srečamo številne kolonije pingvinov, morskih levov in morskih slonov. V vodah, ki jih oblivajo, plavajo orke in kiti. Na drugi strani se z gorske verige spuščajo veličastni ledeniki, ki napajajo ledeniška jezera. Slovo od Argentine bo težko, a vedno se lahko še vrnemo!

Zakaj v Argentino?

Potovanja v Argentino

Bi radi izvedeli več?

Novice

Patagonija

Patagonija in njeni ledeniki

Satelitska slika Južnopatagonskega ledenega polja (NASA) Pustolovščina v neokrnjeni naravi Skrajni jug ameriške celine je eden najbolj odmaknjenih predelov našega planeta. Redko poseljena Patagonija ponuja številne neverjetne razglede na veličastno
Preberite več »

Potopisna predavanja

Osnovni podatki o Argentini

Imate vprašanje?

V Argentini najdete skoraj vsa podnebna območja – od tropskega na skrajnem severovzhodu države in subtropskega na preostalem severu do obsežnega zmernega podnebnega pasu ter hladnih podnebnih regij na jugu in v Andih. Regije imajo pogosto različne, med seboj kontrastne si mikroklime.

 

V Buenos Airesu in rodovitnih nižinah zahodno od atlantske obale je poleti od decembra do marca precej vroče in soparno s temperaturami, ki se občasno povzpnejo tudi nad 35 °C. Posledično se mesto po božiču po navadi izprazni, saj domačini takrat poiščejo zatočišče v počitniških krajih ob morju. Nasprotno so zime, ki so na južni polobli od junija do avgusta, mile s temperaturami, ki le redko padejo pod 5 °C. Najboljši čas za obisk je sicer spomladi in jeseni, ko ni prevroče in soparno.

 

V severovzhodnem delu Argentine, kjer so tudi slapovi Iguazú, je skozi vse leto toplo in vlažno. Najtoplejši meseci so od decembra do februarja s temperaturami, ki lahko presežejo 30 °C, medtem ko so najhladnejši od junija do avgusta, ko temperature ponoči včasih padejo na okoli 10 °C. Največ dežja pade med decembrom in marcem. Takrat je tudi najbolj soparno.

 

Severozahod Argentine na območju Andov je suh, poleti pa ima kratko deževno obdobje. Tu je tudi visokoležeča planota Puna de Atacama, ki je eno najbolj suhih območij na svetu. V zahodni Argentini je suho in zmerno podnebje z malo padavinami. Ta regija je še posebej znana kot srce vinogradništva v Argentini.

 

Na območju Patagonije so poletja zmerna, zime pa hladne, a ne izjemno mrzle. Temperature se poleti čez dan lahko dvignejo nekaj nad 20 °C, ponoči pa spustijo na okoli 5 °C, medtem ko so zimske temperature nekje od – 3 °C do 15 °C. Patagonija je znana po močnem vetru, ki lahko piha večji del leta, še posebej pa poleti, zaradi česar je občutek mraza pogosto večji, kot kažejo termometri. Tudi dež je možen v katerem koli letnem času, največ pa ga pade aprila in maja.

Cepljenja za vstop v Argentino sicer niso potrebna, a ker je na območju slapov Iguazú rumena mrzlica, je splošno priporočilo cepljenje proti le-tej. Cepiti se je potrebno najmanj 10 dni pred potovanjem z enim odmerkom cepiva. Če ste v zadnjih letih že bili cepljeni, se vam ni treba cepiti ponovno. NIJZ priporoča tudi cepljenje proti tetanusu (če v zadnjih 10 letih niste bili) in hepatitisu A.

 

V zadnjem obdobju se v delih Argentine, kamor spada tudi prestolnica Buenos Aires, širi virus denge, ki ga tako kot rumeno mrzlico prenašajo komarji. Bolezen širijo okuženi tigrasti komarji, zato je treba upoštevati običajne preventivne ukrepe. Nosite svetla oblačila iz gostih tkanin z dolgimi rokavi in hlačami, zlasti v času največje aktivnosti komarjev, torej zjutraj in zvečer, in uporabljajte repelente, ki vsebujejo 20-30 % DEET (običajno prodajno poimenovanih »jungle formula« ali »tropical formula«). Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Argentina je meka za ljubitelje mesa in njihova govedina je naravnost božanska. Osnova argentinske prehrane so različne vrste mesta – poleg govedine še svinjina, perutnina, jagnjetina … – in krompir, ki ga pripravljajo na različne načine, od ocvrtega krompirčka in pireja do lokalne specialitete papas souffle, ki je nekakšen napihnjen dvakrat ocvrt čips. Argentina je znana tudi po svojih vinih, zlasti po malbecu iz Mendoze in modrem pinotu iz Patagonije med rdečimi ter torrontes med belimi. Lokalno argentinsko vino je lahko izjemno poceni in stane že od enega dolarja za steklenico naprej.

 

Argentinci so mojstri v pripravi mesa, tako da je na splošno meso povsod ustrezno pripravljeno in varno za uživanje. Tudi solate in sadje je načeloma varno jesti, tudi če so oprani z vodo, vendar le v velikih mestih. V bolj oddaljenih krajih pa se je bolje izogniti vsemu, kar bi bilo lahko oprano, saj voda tam ni pitna. Tudi v Argentini velja splošno pravilo, če hrana ne izgleda ali diši dobro ali če je bila morda predolgo na soncu, se je raje izogibajte.

 

Tradicionalna argentinska priprava mesa na žaru se imenuje asado, mojster žara pa asador oziroma parrillero. To ni le kulinarični, ampak tudi družabni dogodek. Na žaru pečejo tako vrhunske zrezke oziroma steake in rebra kot drobovino, klobase in krvavice. V Patagoniji pa so razvili svojo različico, kjer na odprtem žaru pečejo cele odojke ali jagenjčke. Ob mesu najpogosteje postrežejo kruh in mešano solato, lahko pa tudi različne vrste krompirja in zelenjavo na žaru. V državi, ki obožuje meso, ponudba vegetarijanskih jedi sicer obstaja, a zna biti precej enolična, še posebej to velja za manjša mesta in bolj odročna območja.

 

Ker imajo številni prebivalci italijanske korenine, boste v Argentini precej pogosto naleteli tudi na italijanske jedi, od najbolj znanih testenin in pic do ocvrtega zrezka iz teletine, govedine ali piščanca milanesa, različice dunajskega zrezka. Med znanimi jedmi so še mesna enolončnica puchero in prigrizki empanade, značilni za velik del Južne Amerike. To so žepki iz testa z različnimi nadevi, lahko so mesni ali zelenjavni, za razliko od držav bolj na severu celine pa jih v Argentini ne cvrejo, pač pa pečejo v pečici. Obstajajo tudi s sladkim polnilom, običajno je to marmelada, sladek krompir ali karamelni namaz dulce de leche. Med sladicami so priljubljeni tudi piškoti alfajores, ki so prav tako polnjeni s sladkim karamelnim namazom.

Argentina na splošno velja za eno najvarnejših potovalnih destinacij v Južni Ameriki, še posebej če potujete v skupini. A tako kot v številnih drugih državah je v večjih mestih več uličnega kriminala, sploh na najbolj turističnih predelih in kjer je veliko ljudi. Temu se izognete tako, da ste pozorni na svoje stvari in upoštevate običajne previdnostne ukrepe. Denar, dokumente in vrednejše predmete imejte vedno pri sebi, poleg tega ne razkazujete dragocenega nakita ali drugih dragocenosti. Najpogostejši obliki kriminalnih dejanj sta sicer kraja s pomočjo odvračanja pozornosti in goljufije.

Argentinska valuta je argentinski peso (ARS). V lokalno valuto lahko menjate iz evrov ali dolarjev v bankah ali menjalnicah. Denarja ne menjajte na ulici. Pese lahko dvignete tudi na bankomatih z debetno ali kreditno kartico, vendar vam bodo za dvig zaračunali provizijo. Priporočljivo je, da dvigujete le na bankomatih v bankah. V večjih hotelih, restavracijah in supermarketih lahko plačujete s karticami, medtem ko na podeželju, na tržnicah ipd. jemljejo samo gotovino, praviloma pese, izjemoma pa tudi ameriške dolarje. Argentina se že dolgo sooča z visoko inflacijo, zato ni nič neobičajnega, če se cene spremenijo iz danes na jutri. Za obrok v restavraciji boste lahko na primer en dan plačali določen znesek, čez dva dni pa bo ta isti obrok v isti restavraciji stal dvakrat toliko ali celo še več.

Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra, izjema so le zelo odročni predeli v notranjosti in nekateri težje dostopni kraji. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. Ob prihodu lahko kupite tudi lokalno SIM kartico, ki vključuje tudi prenos podatkov. V hotelih je običajno na voljo Wi-Fi, v večjih mestih so na voljo tudi Wi-Fi točke.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami. Standard vtičnic ni poenoten, a je večina hotelov opremljena z vtičnicami za dvopolne okrogle vtikače, ki se uporabljajo pri nas. Ponekod so tudi vtičnice tipa I s tremi vhodi, zato boste potrebovali univerzalni adapter. Te si je v nekaterih hotelih mogoče izposoditi, sicer pa ga lahko kupite v trgovinah z električno opremo ali na letališčih.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.