Uzbekistan

Po sledeh Svilne ceste

Dežela, skrita popotniku z juga za visokimi gorami Irana in Afganistana ter puščavo Karakum, na severu ločena od preostalega sveta s stepami Kazahstana. Četudi se Uzbekistan nemara zdi pozabljen, so v zgodovini do njega segali robovi starodavnega perzijskega imperija, ki se je večkrat spopadel s skrivnostnimi Skiti. Njihova kraljica Tomiris naj bi celo premagala velikega kraja Kira. Tukajšnje oaze je dosegel Aleksander Veliki, ko je osvojil Baktrijo. Veliko pozneje so se čezenj razlile osvajalne horde Mongolov in del njihovega imperija so postali tudi rodovitni kraji ob Amu Darji.​

Veličastna mesta ob Svilni cesti

Toda vojni in osvajanju je sledila nova civilizacija, Džingiskanu Timurlenk, nato ponovna vzpostavitev slovite trgovske poti, Svilne ceste. Prastara mesta Samarkand, Buhara in Hiva so vnovič postala velika središča kulture, znanosti in vere. Desetletja sovjetske vlade so v veliki meri spremenila življenje v državi, saj je evropski način življenja močno posegel v tradicionalne odnose. Razmah turizma v zadnjem času je tudi pri domačinih vzbudil zanimanje za lastno preteklost in etnološke posebnosti. Kulturnozgodovinske spomenike so lepo obnovili ter jih napolnili z barvito vsebino in starimi običaji, ki vas bodo navdušili.​

Zakaj v Uzbekistan?

Potovanje v Uzbekistan

Osnovni podatki o Uzbekistanu

Imate vprašanje?

Uzbekistan ima v glavnem kontinentalno puščavsko podnebje. Poletja so zelo vroča, a suha, s temperaturami tudi do 50 °C, medtem ko so zime suhe in izjemno mrzle. Povprečna temperatura na severu je pozimi -8 °C, na jugu pa okoli ledišča. Dež pada zelo redko in običajno le v spomladanskih in jesenskih mesecih. Prav meseci od aprila do junija in od sredine avgusta do konca oktobra so najbolj primerni za potovanje v Uzbekistan. V tem času namreč ni prevroče, temperature se gibljejo med 15 in 25 °C.

Ob izbiri obleke za na pot je potrebno upoštevati vreme, temperature in lokalno kulturo. Običajno v Uzbekistan potujemo spomladi in jeseni, ko so jutra lahko precej sveža, zato ne bo odveč pulover, vetrovka ali celo prehodna bunda. Na splošno pa s seboj vzemite oblačila, ki bi jih doma nosili jeseni. Uzbekistan je sicer sekularna država, kjer ni strogega kodeksa oblačenja, kljub temu je kot izraz spoštovanja lokalne kulture priporočljivo, da oblačila niso preveč razkrivajoča, sploh v nekaterih podeželjskih predelih in ob obisku verskih objektov. Ramena in kolena morajo biti tam pokrita, kar velja tako za moške kot za ženske, pri slednjih je priporočljiv tudi zakrit dekolte.

 

Obutev naj bo čim bolj udobna – najprimernejši so dobri športni čevlji s solidnim gumijastim podplatom. Za obisk mošej se je treba iz spoštovanja sezuti, zato je najprimerneje, da izberete takšno obutev, ki jo najlažje in najhitreje sezujete in obujete. Ker v spomladanskem in jesenskem času lahko nastane kakšna ploha, vam bo prav prišel tudi priročen dežnik, ki po potrebi služi tudi kot senčnik. Ne pozabite na primerno pokrivalo in sončna očala. Trgovine v Uzbekistanu so razmeroma slabo založene s tehničnimi predmeti, tako da je najbolje imeti s seboj tudi dovolj veliko zalogo spominskih kartic, baterij ipd.

Za vstop v Uzbekistan niso potrebna obvezna cepljenja, je pa splošno priporočilo cepljenje proti hepatitisu A in tetanusu (če niste bili cepljeni v zadnjih 10 letih).  Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike. Na pot vzemite dovolj veliko zalogo zdravil, ki jih jemljete redno, in pa priročno potovalno lekarno z običajnimi zdravili proti bolečinam in za zbijanje vročine, zdravili za prebavne težave, proti alergijam …

Uzbekistan je praviloma zelo gostoljuben do tujih obiskovalcev in ne sodi med nevarne dežele, a je kljub temu potrebno imeti denar, dokumente in druge vredne predmete vedno neposredno pri sebi. Sploh na najbolj turističnih krajih in kjer je veliko ljudi so lahko na delu tatovi in žeparji, zato upoštevate običajne previdnostne ukrepe.

Uzbekistanka valuta je uzbekistanski som (UZS). V lokalno valuto lahko menjate iz evrov ali dolarjev v uradnih menjalnicah. Ne poskušajte menjati denarja na črnem trgu, kjer je menjalni tečaj sicer ugodnejši, a obstaja možnost, da vam prodajo ponarejen denar. Glavna vzporedna valuta v državi je ameriški dolar, brez težav pa lahko seveda menjate tudi evre. Bankomati so sorazmerno redki in jih lahko najdete le ob glavnih bankah. Ker pri dvigu denarja na bankomatih lahko pride do zapletov, vam to odsvetujemo. S kreditno kartico lahko denar dvignete na večjih bankah, ki pri tem zaračunajo provizijo med 2 % in 4 %. V boljših hotelih lahko plačujete tudi s kreditnimi karticami. Med karticami sta najbolj uporabni Visa in Mastercard.

Telefonsko omrežje je v Uzbekistanu slabše razvito kot v Evropi. Naši mobilni operaterji zagotavljajo obratovanje mobilnih telefonov na večjem delu telefonskega omrežja (približno 90 %), nekatera (predvsem puščavska ali gorska) območja pa še nimajo pokritja, vendar se situacija v zadnjih letih hitro izboljšuje. Ob tem se je treba zavedati, da so telefonski klici z mobilnih telefonov zelo dragi. O cenah gostovanja v Uzbekistanu se pozanimajte pri svojem mobilnem operaterju. Hoteli na naši poti imajo praviloma brezplačen WiFi v skupnih prostorih (npr. v recepciji).

Električne vtičnice so večinoma drugačne od evropskih standardov, kakršni so običajni tudi pri nas, vendar je v vseh hotelih mogoče dobiti adapterje, ki bodo omogočali polnjenje telefonov in fotografskih aparatov. Napetost električnega omrežja je 220 V, enako kot v Evropi.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.