Trg Registan, Samarkand

Središče učenosti na Svilni cesti

Morda niste vedeli …

… da trg Registan v Samarkandu (Uzbekistan) sodi med najlepše urbanistične ureditve Srednje Azije. Ime trga izhaja iz perzijskega izraza za površino prekrito s peskom (tudi puščavo). Preden se je na njem začela gradbena dejavnost, je bilo območje na robu mestnega jedra in ni igralo večje vloge pri novi urbanistični ureditvi Samarkanda, kot si jo je zamislil Timur. Šele njegov vnuk, slavni učenjak Ulug Beg, je prišel na idejo, da bi na neizkoriščenem zemljišču pozidal medreso, ki bi postala središče znanosti v mestu. Tako je med letoma 1417 in 1421 nastala slovita zgradba, ki je v naslednjih dveh stoletjih predstavljala središče poučevanja.

 

Seveda se Ulug Beg ni ustavil le pri tem projektu. V Samarkandu je nastal še njegov znameniti astronomski observatorij, medrese pa so pod njegovo vlado zrasle še v številnih drugih mestih Timuridske države. Po smrti Ulug Bega sta bili potrebni kar dve stoletji, da se je samarkandski vladar Jalangtuš Bahadur odločil za nadaljevanje gradbenih del. Tako je najprej nastala medresa Šerdor (1619-1636) in nato še medresa Tilla-Kari (1646-1660).

 

 

Že Ulug Beg se je zgledoval po sočasni perzijski arhitekturi, kar je veljalo tudi za njegovega deda Timurja. Ta vpliv je bil v 17. stol. še močnejši, kar se vidi predvsem na fasadi medrese Šerdor, ki jo krasita tigra, narejena v mozaični tehniki iz glaziranih keramičnih ploščic. Kljub temu, da so kompleks treh medres zidali skozi tri stoletja, je osnovni tloris zgradb v vseh treh primerih podoben. V medreso vstopimo skozi veličastni obokan vhod imenovan ajvan, ki je ena najbolj značilnih prvin perzijske arhitekture. Za glavnim vhodom se odpira razsežno arkadno dvorišče, pogosto z vodnjakom in vrtom, s katerega se v pritličju odpirajo vhodi v nekdanje predavalnice in mošejo. V nadstropju so bile urejeni prostori za profesorje in študente.

 

 

Vemo, da je Ulug Beg osebno poučeval matematiko in astronomijo v svoji medresi. Celoten kompleks je začel propadati že v 18. stol. Tudi prihod Rusov v 19. stol. tega procesa ni zaustavil. Sovjetska oblast je po letu 1918 poskrbela, da se zgradbe niso porušile, več pozornosti pa vanje ni vložila. Šele z začetkom uzbekistanske neodvisnosti, ko je Registan postal eden od simbolov nove države, so se začela prepotrebna obnovitvena dela. Celoten kompleks je bil leta 2001, skupaj z nekaterimi drugimi zgradbami v mestu, uvrščen na seznam naravne in kulturne dediščine pri Unescu.

 

 

Lepote Samarkanda boste lahko občudovali na potovanju v Uzbekistan, med katerim boste obiskali še druge kraje ob Svilni cesti, kot sta Hiva in Buhara.

 

Foto: Ekrem Canli, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons