Oman

Okus starodavne Arabije

Sultanat Oman sodi med najuspešnejše države na svetu, ko govorimo o združevanju tradicije in modernega razvoja. Na vsakem koraku, naj bo to v prestolnici Muškat ali v podeželskih oazah, srečamo posrečene rešitve, ki združujejo ekološko naravnanost in bogato tradicijo islama, prepredeno z drznostjo pomorščakov, ki so nekdaj vladali Indijskemu oceanu. Pametne poteze sultana Kabusa so ustvarile napredno družbo, ki povsod s ponosom kaže bogate dosežke iz preteklosti. Tradicionalna arhitektura in običaji so dobili sodobno podobo ter ob tem ohranili bistvo.

Med morjem in puščavo

Nekdanji osvajalci, ki so ustrahovali širna morja, so se spremenili v prijazne in gostoljubne domačine, ki radi sprejmejo popotnike. Da je bilo morje od nekdaj ključno za razvoj države in da je sodobni Oman še vedno tesno povezan z njim, začutimo skozi odlično kulinariko in ob pogledu na čolne dhov, ki so še vedno del obsežne omanske ribiške flote. Lepo obnovljene trdnjave obvladujejo razgibano notranjščino države in pričajo o burnih časih, ko so Oman še obvladovali klani ter njihovi poglavarji. Tudi tu se sodobnost sreča s tradicijo. S štirikolesniki se boste podali med sipine in le malo za tem doživeli tradicionalno tržnico.​

Potovanje v Oman

Osnovni podatki o Omanu

Imate vprašanje?

Tako kot ves Perzijski zaliv ima tudi Oman eno najbolj vročih podnebij na svetu – s poletnimi temperaturami od maja do septembra v Muškatu in severnem Omanu v povprečju od 30 do 40 °C. Padavin je zelo malo, večinoma se pojavljajo v mesecu januarju. Na nekaterih delih obale pa v celem letu ne pade niti kaplja dežja. Kljub omejeni količini padavin je vlaga v povprečju od 65- do 80-odstotna. V hladnejšem obdobju od konca oktobra do marca so dnevne temperature od nekaj nad 20 °C pa do 30, nočne pa redko padejo pod 18 °C.

Oman ne predstavlja posebnih zdravstvenih tveganj za potnike. Za obisk države tudi ni obvezno nobeno cepljenje, je pa pred potovanjem priporočljivo cepljenje proti tetanusu (poživitveni odmerek za odrasle, če v zadnjih 10 letih niste bili cepljeni) ter hepatitisu A in B. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

 

Da bi se izognili okužbam prebavil, je priporočljivo upoštevanje splošnih higienskih ukrepov ter skrbna izbira hrane in pijač. Roke si je potrebno čimbolj pogosto temeljito umivati z milom, še posebej po uporabi stranišča in pred jedjo. Kjer ni na voljo čiste vode, je priporočljiva uporaba mokrih higienskih oz. alkoholnih robčkov in razkužila za roke. Priporočljivo se je izogibati uživanju sveže solate, solatnih prelivov, sveže zelenjave (oprane s tekočo vodo), sadju, ki se ga ne da olupiti. Pri hrani pazite, da je dobro prekuhana in da ni predolgo stala na vročini in je niso obletavale muhe. Najbolj varno je piti izključno ustekleničeno vodo oziroma drugo pijačo. Tudi uporabi ledu v pijačah se raje izogibajte. Priporočamo, da za vsak slučaj na pot vzamete zdravila za lajšanje prebavnih težav. S seboj je priporočljivo vzeti tudi priročno potovalno lekarno in poskrbeti za zdravila, ki jih jemljete redno. Pri tem preverite, ali zdravila vsebujejo alkohol oziroma substance, ki veljajo za narkotike.

V omanski kuhinji je čutiti preplet vplivov podnebja, pokrajine in zgodovine. Osnova kulinarike temelji na sestavinah, kot so riž, pšenica in datlji, pogoste so jedi iz rib in mesa z aromatičnimi začimbami. Od drugih kuhinj na Arabskem polotoku se razlikuje po tem, da je manj začinjena. Ena najbolj znanih omanskih jedi je shuwa, počasi pečen mariniran jagenček ali kozliček izpod peke z mešanico začimb, zavit v bananine liste. Tradicionalna ribja specialiteta je mašuaji – marinirana riba na žaru z rižem in limono. Med sladicami je najbolj znana omanska halva iz zmletih mandljev, karameliziranega sladkorja, rožne vode, žafrana, masla, kardamoma in nekaj moke, ki jo običajno postrežejo ob kavi, skoraj povsod pa boste kot sladico dobili tudi datlje. Sestavni del omanske kulture in družabnih srečanj pa sta tudi kava in čaj. Alkohol je za domačine prepovedan, turisti pa ga lahko kupijo v trgovinah z dovoljenjem za prodajo alkoholnih pijač ter v nekaterih restavracijah in hotelih.

Oman je v primerjavi s Savdsko sosedo sicer manj konzervativna država, a je kljub temu tako pri obnašanju kot oblačilih priporočljiva skromnost. Izbira oblačil naj bo prilagojena temperaturam, obenem pa tudi dejstvu, da je to muslimanska dežela. S seboj je tako pametno vzeti lahka, zračna oblačila, ki zakrivajo dekolte, ramena in kolena. Zaradi hladnejših juter in večerov pa je dobro imeti tudi nekaj ustrezno toplejših oblačil. Posebej za ženske je priporočljivo, če imajo ohlapna oblačila, praktično pa je tudi, če imajo s seboj ruto; ta je hkrati zaščita pred soncem, pred jutranjim hladom, prav pa pride tudi ob obisku mošej, kjer morajo biti lasje zakriti. Razen na turističnih plažah ali v hotelskih bazenih nošenje kopalk v javnosti ni dovoljeno. Glede čevljev je priporočljivo, da s seboj vzamete dobre pohodne čevlje – lahko so zaprti ali odprti. Pred vstopom v mošejo se je potrebno sezuti, vendar je treba paziti, da ne kažemo svojih podplatov, saj je to nevljudno.

 

Predno fotografirate ali posnamete ljudi, morate najprej dobiti njihovo dovoljenje. Predvsem ne smete fotografirati ljudi med molitvijo. Muslimanske ženske se na splošno še posebej ne želijo fotografirati. Prepovedano je fotografiranje vojaških objektov, pristanišč, mostov, železniških postaj in letališč. Fotografiranje v mošejah je dovoljeno, a ne v času molitve.

 

Barantanje je v tem delu sveta starodavna tradicija, sploh na tradicionalnih tržnicah. Prodajalci vam bodo pogosto ponudili kozarec čaja in si vzeli čas za pogajanje o ceni. Na splošno Oman velja za eno manj stresnih držav, kar se tiče barantanja. Prodajalci načeloma niso tako vsiljivi in tudi če ne dosežete dogovora o ceni, ne silijo na vsak način k nakupu. Pri barantanju je pomembno, da veste, koliko ste za nekaj pripravljeni plačati, in da ste pripravljeni odnehati, če ne dobite prave ponudbe. Čeprav dajanje napitnin v Omanu ni obvezno ali pričakovano, je pomemben del prihodka za turistične in gostinske delavce. Lepa gesta je, če postreščkom, vodnikom, voznikom in natakarjem v zahvalo za dobro opravljeno uslugo pustite nekaj malega denarja.

Oman v svetovnem merilu sodi med varne države za popotnike in je tudi ena najbolj varnih v arabski regiji, a običajna previdnost ni odveč, sploh na najbolj obiskanih turističnih točkah, kjer so lahko na delu žeparji in tatovi. Priporočljivo je, da imate denar, dokumente in druge vrednostne predmete vedno neposredno pri sebi in jih ne puščate v hotelu. Dragocen nakit je bolje pustiti doma, izogibajte pa se tudi razkazovanju drugih vrednejših predmetov.

Omanska valuta je omanski rial (OMR). V lokalno valuto lahko zamenjate iz evrov ali dolarjev ob prihodu v državo na letališču, menjajo pa tudi v večini bank v večjih mestih. Pri tem je potrebno paziti, da nimate prevelikih ali poškodovanih bankovcev, prav tako marsikje ne sprejmejo dolarskih bankovcev starejših od leta 1995, ki jih najlažje prepoznate po tem, da so glave ameriških predsednikov manjše kot na novih dolarskih bankovcih. V hotelih in večjih trgovinah sprejemajo kreditne kartice (Visa, Mastercard), prav tako je možen dvig gotovine na bankomatih, a se ob tem zaračuna provizija.

V državi delujejo slovenski mobilni operaterji s sklenjenimi ustreznimi pogodbami o gostovanju, kar pa zna biti precej drago. Možnosti gostovanja v Omanu in cenik preverite pri svojem mobilnem operaterju. Oman ima načeloma dobro mobilno pokritost, ki pa je odvisna od pogodbe, ki jo ima v državi sklenjen vaš mobilni operater. V hotelih imajo WiFi točke, praviloma tudi v velikih nakupovalnih središčih.

Oman uporablja električno napetost 220/240 V in ustreza evropskim standardom. V uporabi so vtičnice s tremi poli, vendar ima večina hotelov vtičnice tudi z dvema poloma po evropskem standardu, kar pokrije običajno rabo (polnilci fotografske in video opreme ter drugi tehnični pripomočki). Vseeno je priporočljivo, da s seboj vzamete ustrezni adapter na tri pole ali si ga preskrbite na poti. Adapterje prodajajo na letališčih in v večjih veleblagovnicah.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.