Armenija

Neupogljiva dežela

Armenija, ki se je v 20. stoletju spopadla s številnimi pretresi, kljub temu danes ne daje vtis poraženega naroda. Odprtost in prijaznost, ki jo domačini izkazujejo na vsakem koraku, priča tako o karakterju prebivalcev, kakor tudi o odpiranju in prenovi države tako na družbenem, kot arhitekturnem nivoju. Na delu sveta, ki ga marsikdo sploh ne pozna najbolje, popotnike ta relativno majhna država vedno očara s presunljivo kulturno dediščino, ki se po svoji pomembnosti uvršča v sam svetovni vrh.​

Nepozabna zgodovina

Dolga armenska zgodovina je dolg niz vzponov in padcev. Na robu Kavkaza se je že zelo zgodaj razvila svojska civilizacija. V antičnem času se je armensko kraljestvo oziralo tako proti Rimu kot proti Perziji, bilo pa je tudi prvo, ki je sprejelo krščanstvo kot državno vero. Kasneje je krmarilo med arabskim kalifatom in bizantinskim cesarstvom, a ohranjalo tako versko kot narodno samobitnost. Armenija je preživela tudi pogrom v času razpada otomanskega imperija in dolgo sovjetsko nadoblast, danes pa znova uživa samostojnost v senci svete gore Ararat, ki ostaja simbol njihovega naroda, čeprav se nahaja na ozemlju Turčije.​

Zakaj v Armenijo?

Potovanje v Armenijo

Osnovni podatki o Armeniji

Imate vprašanje?

Podnebje v Armeniji je celinsko z vročimi poletji in hladnimi zimami. Najhladneje je v goratih predelih na severu in severovzhodu države, kjer pade tudi največ padavin, medtem ko je najtopleje na jugu ob meji z Iranom. Na osrednji planoti, kjer je tudi prestolnica Erevan, lahko poleti dnevne temperature presežejo 40 °C, pozimi pa se nočne lahko spustijo na okoli -15 °C. Povprečne temperature se sicer gibljejo nekje okoli 30 °C poleti in nekaj nad lediščem pozimi. Najbolj prijazno vreme in najboljši čas za obisk Armenije je pozno spomladi in zgodaj jeseni, ko ni prevroče s prijetnimi temperaturami med 20 in 25 °C, noči in jutra pa niso prehladna.

Na splošno ni strogega kodeksa oblačenja, še posebej ne v Erevanu ali drugih velikih mestih. Za vstop v cerkve in samostane potrebujete oblačila, ki zakrivajo ramena, dekolte in kolena. V pomladanskem in jesenskem času je obvezen topel kos garderobe, saj se temperature ponoči lahko spustijo do okoli 10 °C. Priporočljiva je tudi zaščita pred soncem čez dan, pokrivalo ali ruta ter sončna očala.

V armenski kulinariki se mešajo vplivi evropske in levantinske kuhinje. Meso, jogurt, jajčevci in kruh oziroma lavaš so osnovne značilnosti kuhinje Kavkaza in Armenije. V svoji kuhinji ne uporabljajo pretirano veliko začimb (izjema je cimet, ki ga uporabljajo tako za pripravo slanih kot sladkih jedi), imajo pa radi zelišča, kot so meta, bazilika in peteršilj. V hrano pogosto dodajajo orehe in sveže ali suho sadje, najpogosteje uporabijo marelice, kutino, grozdje … Najbolj značilne jedi so horovats oz. kebab na armenski način, dolma, nekakšna armenska sarma, listi vinske trte, polnjeni z začinjenim mesom, in pilaf – začinjena jed iz riža, bulgurja ali pšenice, ki jo pogosto postrežejo z jagnjetino ali govedino. Armenija slovi tudi po svojem vinu in konjaku. 

Armenija je zelo varna država. Odsvetovano je le potovanje v bližino Gorskega Karabaha in na mejo med Armenijo in Azerbajdžanom. Stopnja kriminala je nizka, vseeno pa je treba biti pozoren na osebne in vrednejše predmete, saj žeparji lahko izkoristijo vsako priložnost, ki se jim ponudi. S seboj ni pametno jemati vrednejših predmetov in kazati večjih vsot denarja.

Armenska valuta je armenski dram (AMD). Evre lahko zamenjate v armenski dram na bankah in v menjalnicah. Denar v Armeniji lahko v večjih mestih običajno dvignete tudi na bankomatih s katero koli bančno kartico, a pri tem lahko nastanejo dodatni stroški. V večjih trgovinah in restavracijah je možno plačevanje s kreditnimi karticami.

Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra  po Armeniji. Ker pa je to država izven EU, so cene klicev, sporočil in mobilnih podatkov zelo visoke. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. V hotelih je običajno na voljo Wi-Fi, v večjih mestih so na voljo tudi Wi-Fi točke. Predvsem v prestolnici Erevanu in drugih večjih mestih je hitrost internetne povezave dobra, nekoliko slabša je v manjših krajih in vaseh.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami, tudi vtičnice so takšne kot pri nas, tako da potovalnega adapterja za na potovanje v Armenijo ne potrebujete.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.