Turčija

Azija v malem

Turčija predstavlja pomemben kulturnozgodovinski most med Evropo in Orientom. Obiskovalca prevzamejo mogočne ruševine antičnih palač, svetišč in gledališč, ki pričajo o bogastvu grške in rimske civilizacije. Svojevrsten pečat je deželi med Sredozemskim in Črnim morjem vtisnila tudi islamska arhitektura z mošejami, mavzoleji in bazarji. Naravne lepote mesečeve pokrajine Kapadokije in belih Pamukkal dopolnjujejo dolge plaže ob morju. Na vzhodu pa se od mistične gore Ararat visoke planote spuščajo proti Mezopotamski ravnici.​

Ste za čaj?

Čar Turčije je v kozarčku čaja, barantanju na številnih bazarjih in gostoljubnosti domačinov. Sodobni utrip Istanbula se prepleta s starodavnimi spomeniki mesta bizantinskih cesarjev in turških sultanov. Ob sredozemski obali se kar vrstijo slovita antična mesta od Efeza do Antiohije. Bolj kot se pomikamo proti vzhodu, bolj vstopamo na pravi Orient. Tu nas čakajo plešoči derviši, stari karavanseraji in ostanki prvih civilizacij. Turčija pa je tudi raj za vse, ki uživajo v dobri hrani.​

Zakaj v Turčijo?

Potovanja v Turčijo

Osnovni podatki o Turčiji

Imate vprašanje?

Kdaj obiskati Turčijo je odvisno predvsem od tega, kaj vas zanima. Na splošno velja, da so april, maj, september in oktober prijetno topli s temperaturami od 20 do 30 °C in zato najboljši meseci za obisk, čeprav je predvsem aprila lahko še precej deževno. Na egejski in sredozemski obali ter v Istanbulu je spomladi in jeseni klima idealna. Poletni meseci od junija do septembra so zelo vroči, s temperaturami na južni obali do sredine 30 °C. Od konca oktobra se vreme začne ohlajati in od novembra do marca je lahko precej hladno, temperatura lahko pade tudi pod ničlo. Kljub nizkim temperaturam pa so lahko ti zimski meseci zanimivi za raziskovanje Turčije, saj je veliko manj ljudi.

Turčija sodi med varnejše države za popotnike v svetovnem merilu, a običajna previdnost ni odveč. Denar, dokumente in druge vredne predmete imejte vedno neposredno pri sebi, enako velja za fotoaparate, kamere in telefone. Sploh v turističnih predelih in tam, kjer je veliko ljudi, so lahko na delu žeparji.

Za potovanje v Turčijo naš Zavod za varovanje zdravja priporoča cepljenje proti hepatitisu A, za vse, ki še niso bili cepljeni proti hepatitisu B, pa tudi cepljenje s kombiniranim cepivom A+B. Če ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu pred več kot 10 leti, NIJZ priporoča poživitveno cepljenje. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike. S seboj ne pozabite vzeti morebitnih zdravil, ki jih jemljete redno, vedno pa je priporočljivo spakirati tudi priročno potovalno lekarno z običajnimi zdravili proti bolečinam in za zbijanje vročine, zdravili za prebavne težave, proti alergijam, glede na letni čas pa tudi ustrezno zaščito pred soncem in piki insektov.

 

Na poti pijte le ustekleničeno vodo oziroma druge pijače, izogibajte se tudi ledu v pijači. Prav tako pazite, da je hrana dobro prekuhana, da ni predolgo stala na vročini in je niso obletavale muhe. Priporočljivo se je izogibati uživanju sveže solate, solatnih prelivov, sveže zelenjave (oprane s tekočo vodo), sadju, ki se ga ne da olupiti. Da bi se izognili okužbam prebavil, je priporočljivo upoštevanje splošnih higienskih ukrepov – roke si je potrebno čimbolj pogosto temeljito umivati z milom, še posebej po uporabi stranišča in pred jedjo. Kjer ni na voljo čiste vode, je priporočljiva uporaba mokrih higienskih oz. alkoholnih robčkov in razkužila za roke.

Turčija je sicer sekularna država, ki je odprta do tujcev in drugih kultur, vendar je vseeno priporočljiva zadržanost tako pri oblačilih kot obnašanju. S seboj spakirajte ohlapnejša oblačila, ki zakrivajo ramena, kolena in dekolte pri ženskah. Ta vam bodo prišla prav ob obisku mošej, kjer praviloma od žensk zahtevajo tudi zakrite lase, zato imejte pri sebi tudi ruto. Skromna oblačila so zahtevana tudi ob obisku samostanov in cerkva po državi. Sicer pa v velikih mestih in turistično zelo razvitih krajih velja popolna svoboda oblačenja in predvsem mladi Turki se tam oblačijo zelo podobno kot na Zahodu. Na pot je smiselno vzeti oblačila, ki jih lahko čim bolje kombinirate. Ker so jutra in večeri v pomladnih in jesenskih mesecih hladnejši, s seboj vzemite tudi nekaj ustreznih toplejših oblačil.

 

Čeprav je Turčija sinonim za kajenje in še danes kadi 25 milijonov odraslih Turkov, pa tudi v tej državi veljajo številne omejitve. Tako je kajenje prepovedano na vseh javnih prevoznih sredstvih, v javnih zgradbah ter vseh zaprtih javnih prostorih, ko so bari, restavracije in kavarne, vključno s kavarnami za kajenje vodnih pip. Za kajenje na prepovedanih mestih je zagrožena denarna kazen.

 

Napitnine so del turške kulture, pričakujejo jo vodniki, vozniki, nosači v namestitvah … V restavracijah se pričakuje, da boste pustili napitnino okoli 10 %. Tudi barantanje je v Turčiji tradicija in običajna poslovna praksa in tudi pri barantanju velja nekaj splošnih pravil. Ne podajte se v pogajanje, ne da bi se prej pozanimali o približni vrednosti predmeta, ki vas zanima. Sprehodite se po bazarju, povprašajte o cenah, da dobite občutek, koliko kaj stane. Ko se enkrat odločite za nakup, ne pokažite svojega navdušenja. Ravnodušno vprašajte za ceno in če vam prodajalec odgovori z vprašanjem, koliko ste pripravljeni plačati, se ne pustite zmesti. Vztrajajte, da on prvi pove ceno, in se šele nato začnite pogajati. Vaša prva protiponudba naj bo pol ali tretjino cene, ki jo je ponudil prodajalec. A če boste ponudili občutno premalo, vas ne bodo jemali resno. Če se ne uspete dogovoriti za ceno, ki ste jo pripravljeni plačati, začnite hoditi stran. Morda boste dosegli svoje, če vas bo pustil oditi, pa vedno lahko poskusite drugod. Še eno pravilo je, da boste vedno dobili boljšo ceno, če boste kupili več stvari pri istem prodajalcu.

Turška valuta je turška lira (TRY). V lokalno valuto lahko menjate iz evrov ali dolarjev v kateri od menjalnic na poti. Pri tem je potrebno paziti, da nimate prevelikih ali poškodovanih bankovcev, prav tako marsikje ne sprejmejo dolarskih bankovcev starejših od leta 1995, ki jih najlažje prepoznate po tem, da so glave ameriških predsednikov manjše kot na novih dolarskih bankovcih. V hotelih, restavracijah in trgovinah sprejemajo kreditne kartice (Visa, Mastercard), ravno tako je možen dvig gotovine na bankomatih (ob proviziji). V številnih primerih je mogoče plačevati tudi v evrih ali dolarjih.

V Turčiji delujejo slovenski mobilni operatorji s sklenjenimi ustreznimi pogodbami o gostovanju. Možnost in cenik gostovanja v Turčiji preverite pri svojem mobilnem operaterju. Pokritost z mobilnim signalom je dobra v večjih mestih, a slabša v bolj ruralnih predelih. WiFi je praviloma na voljo v hotelih, restavracijah, barih in kavarnah. Kakovost internetne povezave je dobra v turističnih predelih, medtem ko v bolj odročnih in manj obiskanih delih države skoraj ne obstaja.

Turčija uporablja električno napetost 220/240 V in ustreza evropskim standardom. V uporabi so vtičnice s tremi poli, vendar ima večina hotelov vtičnice tudi z dvema poloma po evropskem standardu, kar pokrije običajno rabo (polnilci fotografske in video opreme ter drugi tehnični pripomočki). Vseeno je priporočljivo na pot vzeti ustrezni adapter na tri pole ali ga kupiti na poti.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.