
Maroška kuhinja zajema številne specialitete, na katere naletimo po celi deželi. Poznate tipične maroške jedi?
Tajine

Kuskus

Harira
Pastilla

Posebna značilnost maroške kuhinje je uporaba različnih začimb, ki jih v slovenskem prostoru nismo ravno navajeni ali jih uporabljamo na drugačen način

Kumin
Cimet
Ingver

Žafran
Kurkuma
Da boste pri jedi uživali kot pravi Maročan, vam tu ponujamo nekaj nasvetov:
Maroška kuhinja poudarja druženje, družino in skupnost

Pomemben element maroške kuhinje je maroški čaj

Odkrivajte maroško hrano in kulturo skozi želodec
Ste lačni? Preizkusite se sami v pripravi maroške specialitete
Recept za tajine s slivami (4 – 6 oseb)
Sestavine
marinada:
– 2 žlici olivnega olja
– 1 žlička mlete kurkume
– 1 žlička mletega kumina
– 1 žlička mletega ingverja
– 1 žlička mlete paprike
– 1/2 žličke soli (oz. po okusu)
– 1/2 žličke mletega cimeta
– 1/4 žličke mletega popra
– 1/4 žličke žafrana
– 3 drobno sesekljani stroki česna
– 1 drobno sesekljana srednje velika čebula
tajine:
– 1 kg govejega mesa, narezanega na kose
– 1 skodelica suhih sliv
– cimetova palčka
– 3 žlice medu
V veliki posodi zmešajte vse sestavine za marinado – olivno olje, kurkumo, kumin, ingver, papriko, sol, cimet, poper, žafran, česen in čebulo.
V marinado dodajte goveje meso in vse dobro premešajte. Če želite intenziven okus, pustite meso v marinadi vsaj eno uro ali čez noč v hladilniku.
Posodo tajine postavite na štedilnik in dodajte malo olivnega olja. Dodajte marinirano goveje meso in ga popražite z vseh strani. V tajine nato dodajte suhe slive in cimetovo palčko. Posodo pokrijte in jed kuhajte na nizkem ognju 1,5 do 2 uri, dokler meso ne postane mehko. Približno 15 minut pred koncem kuhanja dodajte še med.
Tajine lahko postrežete s kuskusom ali rižem.
Dober tek!