Maroko

Kraljestvo med Atlantikom in Saharo

Redko kje na Orientu najdemo deželo, ki bi popotnikom nudila tako pestro paleto doživetij, kot jo Maroko. Že sama pokrajina, ki se nenehno spreminja, je prava paša za oči. Sredozemski pas zasajen z oljkami, vinogradi in plutovi, ki počasi preide v mogočno pogorje Atlas, ki ga še vedno pokrivajo širni cedrovi gozdovi. In prav tu se Evropejcem odpre novi, neznani svet divjih gorskih dolin in neskončne Sahare, ki ima v naših ušesih že kar mističen prizvok. Tu se kot otoki sredi morja pojavljajo oaze datljevih palm z značilnimi utrjenimi dvorci kasbahi.
Pogled na Kazbo v Maroku

Ste pripravljeni na izziv za vse čute?

Bogastvo narave je že od antike botrovalo nastanku bogatih mest, med katerimi posebaj izstopajo kraljeva mesta, v katerih se boste srečali z vso barvitostjo in vrvežem, ki je tako značilen za ta del sveta. Tipične vonjave se prepletajo z bogato svetlobo, v kateri tradicionalna keramika zaživi v prav posebni luči. In tu nas pogosto loči le korak od tihih dvorišč medres ali palač, kjer žuborijo umetelno oblikovane fontane in raste bujno eksotično rastlinje. Berberi in Arabci vas sprejmejo s prislovično gostoljubnostjo in se ob skodelici čaja z vami zapletejo v pogovor. Čas se za trenutek ustavi in doživetje Maroka je popolno.

Potovanja v Maroko

Zakaj v Maroko?

Bi radi izvedeli več?

Novice

Tipična jed v Maroku je tajine

Maroška kuhinja

Maroška kuhinja je prava zakladnica arom, okusov in barv, ki zna očarati vsakega, ki jo poskusi. Zaradi lege na prehodu med Afriko in Evropo so na Maroko vplivale številne kulture,
Preberite več »

Osnovni podatki o Maroku

Imate vprašanje?

Vreme v Maroku se razlikuje glede na regijo. Na severu je značilno mediteransko podnebje s suhimi vročimi poletji in milimi vlažnimi zimami. Mesta ob Atlantski obali imajo ugodno klimo z ne previsokimi temperaturami nekaj čez 20 °C skozi vse leto. Notranjost države ima stepsko podnebje z vročimi poletji brez padavin, medtem ko so zime v mestih, kot sta Marakeš in Fes, praviloma hladnejše kot ob obali. Glavnina padavin je med decembrom in aprilom, v Atlasu v obliki snega. Bolj se bližamo območju Sahare, bolj temperature naraščajo (poleti presežejo 40 °C) in manj je padavin. Vendar se pozimi tudi v puščavi temperature močno spustijo, jutra so lahko blizu zmrzišča.

Maroko je konzervativna muslimanska država in v skladu se tem je tako pri obnašanju kot oblačilih priporočljiva skromnost. Seveda je v turističnih delih države, kot so mesta Marakeš, Casablanca in Rabat, oblačenje veliko bolj sproščeno kot v manjših vaseh v notranjosti države in v Atlasu. Tudi na naši poti se večji del gibljemo po izrazito turističnih območjih, a je vseeno pametno s seboj vzeti oblačila, ki zakrivajo dekolte, ramena in kolena. Posebej za ženske je priporočljivo, če imajo ohlapna oblačila, tudi ruta ne bo odveč. Kratke hlače za moške so sprejemljive, je pa bolje, če segajo čez kolena.

 

Del izkušnje v Maroku je tudi barantanje. Prodajalci od vas pričakujejo, da boste barantali in bodo pogosto izdelek najprej ponudili po dvakratni ali celo višji ceni, na koncu pa sprejeli precej nižjo ponudbo. Barantanja ne jemljite preveč resno, zabavajte se in skušajte doseči ceno, ki ste jo pripravljeni plačati. Za uspešen nakup velja nekaj pravil: nikoli ne pokažite, kako zagreti ste, ne sprejmite prehitro prodajalčeve cene, če želite dobro kupčijo, ne nasedite dramatični predstavi prodajalca in vztrajajte pri svoji ponudbi. Vendar naj bo ta razumna, prenizka cena je za prodajalca žalitev. Če ne uspete, greste vedno lahko k sosednjemu prodajalcu.

 

Napitnine sicer niso obvezne, so pa zaželene. V restavracijah in kavarnah je dajanje napitnin običajna praksa. Če ste zadovoljni z uslugo natakarjev, voznikov in drugega osebja, je majhna napitnina lep način, da pokažete svojo hvaležnost.

Maroko je dežela z bogato in okusno kulinarično ponudbo. Večina jedi je pripravljenih z zelenjavo, stročnicami in žitaricami, običajno pa so svežega in sladkega okusa. Priporočljivo se je izogibati uživanju sveže solate, solatnih prelivov, sveže zelenjave (oprane s tekočo vodo), sadju, ki se ga ne da olupiti. Kuhana, pečena in drugače obdelana hrana je varna, pazite le, da je meso dobro kuhano in da hrana ni predolgo stala na vročini in je niso obletavale muhe. Najbolj varno je piti izključno ustekleničeno vodo oziroma drugo pijačo. Tudi uporabi ledu v pijačah se raje izogibajte – led je neoporečen le v boljših restavracijah in hotelih. Po obisku stranišča in pred uživanjem hrane si je potrebno temeljito umiti roke. Če to ni možno, je koristen tudi gel za dezinfekcijo rok. Na pot vzemite zdravila za lajšanje prebavnih težav (posvetujte se s svojim zdravnikom). Več o maroški hrani...

Za obisk Maroka nobeno cepljenje ni obvezno. Je pa pred potovanjem priporočljivo cepljenje proti tetanusu (poživitveni odmerek za odrasle, če v zadnjih 10 letih niste bili cepljeni) ter hepatitisu A in B. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Maroška valuta je maroški dirham (MAD). V menjalnicah, bankah in nekaterih večjih hotelih lahko v lokalno valuto menjate iz evrov ali dolarjev. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih, vendar boste za to praviloma plačali provizijo. V trgovinah in restavracijah v turističnih predelih sprejemajo tudi kreditne kartice, prav tako nekateri sprejemajo evre, a le bankovce. V manjših krajih lahko plačujete le z lokalnim denarjem.

Maroko je varna država, a tako kot pri vseh potovanjih se tudi tu najdejo žeparji in drugi prevaranti, zato je treba paziti na svoje osebne stvari, kot so nahrbtniki, torbice in elektronske naprave, večje vsote gotovine pa pospraviti na varno.

Pokritost z mobilnim omrežjem v Maroku je dobra, slabši signal je lahko le v nekaterih bolj odročnih predelih. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. V hotelih, kavarnah in restavracijah v turističnih krajih je praviloma na voljo Wi-Fi.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami. Uporabljajo tudi enake vtičnice kot pri nas, zato adapterja ne potrebujete.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.