Letališče

»First minute«: zgodnja prijava se splača

Ana si je od malih nog želela videti Alhambro, saj so jo vedno privlačile zgodbe o mavrski Španiji. Pred dvema letoma ji je pot preprečila pandemija. Že nekaj časa je čutila preobremenjenost v službi, a jo je tolažila misel, da je letos čas za izpolnitev stare želje. Že decembra je ob reklami za »first minute« popuste pomislila, da bi preverila ponudbe za potovanja v Španijo, vendar preprosto ni zbrala volje. Teden dni pred dopustom je ugotovila, da je večina letov že zasedenih. Cene so bistveno presegale prihranke, ki jih zbrala v ta namen – vseeno je opravila rezervacijo. Nato je sledil šok: v dneh, ko bo v Granadi, ni bilo niti enega prostega termina za obisk Alhambre. Odločila se je, da bo vseeno poskusila. Vsak dan je stopila pred vhod v palačo in spraševala, ali se je kaj sprostilo, toda tam so le zmajevali z glavo. Poskušala je uživati v mestu, a se je počutila neizpolnjeno.

Čeprav je zgornja zgodba izmišljena, odseva izkušnje številnih potnikov, ki poskušajo po covidnem zaprtju potešiti potovalno mrzlico. V članku v New York Times so konec junija zapisali: »Po treh letih omejitev zaradi pandemije se potniki v rekordnem številu zgrinjajo v Evropo kljub visokim cenam letalskih vozovnic, omejenih nastanitev in gneče pred znamenitostmi.«

Ljudje v gneči poskušajo fotografirati sliko Mona Lisa v Louvru
Slavni muzeji in galerije omejujejo obisk.

»Last minute« postaja znanstvena fantastika

O povečanem povpraševanju priča že podatek, da naj bi se samo število turistov iz ZDA v Evropi povečalo za kar 55 %. Turizem pa ni v porastu samo na stari celini, ampak tudi drugod po svetu. Naval na nekatere destinacije je tako velik, da so potovalne agencije začele že zavračati stranke za vrhunec poletne sezone. Potniki, ki so čakali na ugodne »last minute« ponudbe, so ostali praznih rok ali so se morali zadovoljiti z nadomestno destinacijo.

 

Turizem je zelo dinamična panoga in se hitro spreminja. Dogajanje zadnjih let ni spremenilo le potovalnih navad, ampak tudi pripravljenost turističnih destinacij, da sprejmejo večje število potnikov. Nekatera mesta, kot je Amsterdam, so začela turiste celo aktivno odvračati. Muzeji omejujejo velikost skupin, hoteli pokajo po šivih, priljubljene restavracije so rezervirane za več kot pol leta naprej, letalski promet se spopada s težavami zaradi pomanjkanja delovne sile. Temu se prilagajajo tudi popotniki: »last minute« postaja znanstvena fantastika, v trendu je »first minute«.

»First minute« je pametna izbira

Pametni potrošnik je danes tisti, ki razmišlja vnaprej. Nekaj več vloženega truda pol leta prej vam lahko prihrani veliko časa, predvsem pa skrbi tik pred dopustom, ko je večina potovanj že razprodanih ali bistveno dražjih. S »first minute« ali zgodnjo prijavo imate na voljo široko izbiro destinacij, tako da potujete tja, kamor želite in kakor želite.

 

V zadnjem hipu se lahko zgodi, da ne bo več na voljo letalskih povezav ali da bodo manj udobne. Velike svetovne znamenitosti in prireditve imajo termine zasedene že več mesecev vnaprej, tako da lahko ostanete pred zaprtimi vrati Alhambre, veronske arene ali Machu Picchuja. Pogosto se vstopnic ne da rezervirati, ampak jih je potrebno kupiti takoj, vezane so na ime in niso prenoslijve.

Star slovenski pregovor pravi: kdor dolgo izbira, izbirek dobi. To še kako velja tudi v turizmu.

Kdor prej plača, se mu splača

Če vam že uspe najti še prosto potovanje, bo to po vsej verjetnosti dražje. Z bližino odhoda naraščajo cene letalskih vozovnic, namestitev in drugih storitev. Na ceno lahko vplivajo tudi višje cene energentov in splošna inflacija. Visoko povpraševanje poganja cene na priljubljenih destinacijah v nebo, saj so po letih pandemije potniki pripravljeni potrošiti več. New York Times navaja primer potnice, ki je za štiritedensko potovanje po Evropi prodala avto: »Nadoknaditi moramo izgubljeni čas,« je dejala.

 

Po drugi strani so za zgodnjo prijavo pogosto na voljo popusti in ugodnosti, kot so »first minute« ali »early bird«, kar smo pri nas poslovenili v zgodnjo ptico. Zakaj ne bi plačali manj za isto storitev? Prihranek vam ostane za drugič, lahko pa si na samem potovanju privoščite nekaj več ali razveselite svoje bližnje z darilom. »First minute« popuste smo na izbranih terminih za vas pripravili tudi mi.

First minute prijava omogoča brezskrbno pirčakovanje
Rezervirajte ... in sproščeno pričakajte potovanje.

Brezskrbno in sproščeno

Zgodnja prijava vas odreši skrbi in vas varuje pred neprijetnimi presenečenji pred odhodom. Nekatere države imajo dolge vizumske postopke, druge zahtevajo veljavnost potnega lista še šest mesecev po potovanju ali ustrezno visoko zavarovanje z asistenco v tujini … Vse to je težko preveriti in opraviti v nekaj tednih, zato obstaja nevarnost, da se znajdete na odhodu brez potrebnih dokumentov.

 

Prijava v zadnjem hipu vas poleg brezskrbnosti lahko oropa tudi najlepšega občutka pred potovanjem: pričakovanja. Kako se je lažje vsak dan lotiti vseh obveznosti, ki nam jih prinaša življenje, če se veselimo novih doživetij in spoznanj, ki nas čakajo! »First minute« prijava vam omogoči, da si vnaprej preberete kak vodnik po destinaciji ali, še bolje, leposlovno delo, ki vas popelje v kulturo in vsakdanje življenje prebivalcev. Tako boste kraje, ko jih obiščete, videli v čisto drugačni luči.

V angleščini obstaja pregovor: zgodnja ptica ujame črva (po naše: kdor prvi pride, prvi melje). V turizmu zgodnje ptice ujamejo večjo izbiro, prihranke, čas za pripravo in veselo pričakovanje. Bodite tudi vi zgodnja ptica.

Alternativa: skriti kotički

Eden od načinov, da se izognemo prenatrpanim destinacijam, pa so tudi kraji, ki jih še ni dosegel masovni turizem. Teh je po svetu vedno manj, a si pri naši agenciji prizadevamo, da jih vsako leto ponujamo in razvijamo nova potovanja. Z nami se tako lahko podate v »neznano Španijo«, ali v Savdsko Arabijo, ki se vedno bolj odpira za turizem … V »oblegane« kraje pa vas raje popeljemo v terminu, ko se množice umaknejo, na primer decembra v Firence.

Zakaj zgodnja prijava?