Tintoretto, Andrea Gritti pred Devico Marijo

28. december

Beneški dož Andrea Gritti je umrl na današnji dan leta 1538. Izhajal je iz bogate trgovske družine, ki mu je omogočila šolanje na univerzi v Padovi. Kot trgovec je odpotoval v Anglijo, Francijo in Španijo. Pri tem je opravil tudi nekaj diplomatskih misij v imenu beneške vlade. Leta 1477 se je preselil v Carigrad, kjer je ostal skoraj tri desetletja. S pomočjo sorodnikov, ki so že bivali v mestu si je stkal občudovanja vredno mrežo kontaktov, ki so segali vse do Velikega vezirja. Uspešno je deloval kot trgovec z žitom. Sčasoma je njegov ugled tako zrasel, da je postal Beneški veleposlanik. Zaradi začetka Beneško-turške vojne leta 1499 so ga zaprli v Grad sedmih stolpov (glavni carigrajski zapor), kjer je ostal kar tri leta. Po vrnitvi v domovino je postal član beneške vlade in vojaški poveljnik. Kot tak je doživel mešan uspeh, je pa leta 1512 uspel skleniti mir s Francozi. Leta 1523 je bil izvoljen za doža. Njegova politika je bila usmerjena k pomiritvi s Habsburžani. Kot posrednik je skušal povezati Španijo in Francijo v skupen boj proti Turkom, ki so v tem času zasedli Madžarsko. Dolgo mu je uspelo ohraniti mir s sultanom Sulejmanom Veličastnim, ki pa je leta 1537 napadel Krf in ga tudi zasedel. Andrea Gritti je umrl le leto za tem. Nanj spominja sijajna serija portretov, ki jih je naslikal Tizian.

 

Francoski baročni slikar Laurent de La Hyre je umrl na današnji dan leta 1656. Na njegovo ustvarjenje je močno vplivala italijanska umetnosti, ki pa jo je poznal le posredno, saj ni nikoli obiskal Italije. Kasneje je nanj močno vplival Vouet, ki se je izobraževal v Rimu. La Hyre je naslikal serijo slik z nabožno, alegorično in mitološko vsebino. Njegova kakovost je pritegnila pozornost kardinala Richelieuja, ki ga je zaposlil pri dekoraciji svoje pariške palače. Po kardinalovi smrti je La Hyre našel podpornika v njegovem nasledniku kardinalu Mazarinu in regentinji Ani Avstrijski.

 

Kraljica Anglije, Škotske in Irske Marija II. je umrla zaradi črnih koz na današnji dan leta 1694. Marija je bila hči yorškega vojvode Jakoba in nečakinja kralja Karla II. Ker je Krarel II. ostal brez legitimnih naslednikov, je postala Marija glavna kandidatka za zasedbo prestola po stričevi smrti. V ta namen so jo vzgajali v protestantski veri, kar je nujno vodilo v spor z njenim katoliškim očetom. Da bi utrdili njen protestantizem, so Marijo poročili z bratrancem Viljemom Oranskim. Čeprav par ni imel potomcev in Viljem ni skrival homoseksualnosti, sta se zakonca dobro razumela. Po smrti Karla II. leta 1685 je Angliji zavladal Marijin oče Jakob II., ki pa so ga leta 1688 strmoglavili s prestola. Pri tem sta ključno vlogo igrala Marija in Viljem, ki sta sedaj skupaj zavladala Angliji. Ker je Viljem večji del časa prebil na bojnem polju ali pa v domovini (Nizozemska), je bila Marija tista, ki je samostojno vladala Angliji. Pri tem se je izkazala kot sposobna in močna vladarica, ki je uživala veliko podporo prebivalstva. Njena hitra smrt je močno potrla Viljema. Za kraljičin pogreb je Henry Purcell zložil veličastno »Music for the Funeral of Queen Mary«, ki velja za najboljše glasbeno delo v Angliji 17. stoletja.

 

Danes praznuje svoj 86. rojstni dan ena največjih in najbolj prepoznavnih britanskih filmskih igral Dame Margaret Natalie Smith – Maggie Smith – ki se je rodila leta 1934 v družini oxfordskega zdravnika. Njena igralska kariera se je začela z manjšimi gledališkimi vlogami leta 1952, ko Maggie Smith še ni dopolnila 18 let. Po skoraj sedemdesetih letih je še vedno aktivna igralka, ki ima za seboj nastopanje v več kot 70 filmih, več kot 90 gledaliških predstavah in okoli 30 televizijskih nadaljevankah. Kot taka je postala prejemnica prav vseh mogočih nagrad, ki jih podeljuje filmska industrija, vključno z dvema oskarjema. Kraljica Elizabeta II. ji je podelila dva viteška naslova (1990 in 2014). S podobnimi nagradami in častmi sta filmska industrija ter britanska krona počastili le njeno dolgoletno kolegico Judi Dench. Za razliko od slednje se lahko Maggie Smith pohvali še s štirimi častnimi doktorati s področja literature univerz Bath, St. Andrews, Oxford in Cambridge. V zadnjem desetletju je pritegnila pozornost v seriji filmov Herry Potter in nadaljevanki Downton Abbey. Kljub častitljivi starosti in skoraj sedemdesetletni karieri še ne misli na upokojitev, saj je že objavila napoved snemanj za leti 2021 in 2022.

 

Tintoretto, Andrea Gritti v spremstvu sv. Marka pred Devico Marijo in svetniki; Sailko, CC BY 3.0 , Wikimedia Commons, izrez