Kolumbija

Kava, narava in zakladi El Dorada

Deževni gozdovi, savane, puščave in gore: Kolumbija ima vse. Od zlatega peska karibske in pacifiške obale, zelenih gričev kavnega območja Zona Cafetera do živahnih urbanih središč v andskem višavju. To je država s presenetljivo raznolikostjo pokrajin, podnebja, divjih živali in ljudi. Bogotá, tretja najvišja prestolnica na svetu, je živahno središče države, poleg nje pa so še Medellin, ki so ga zaradi čudovitega vremena poimenovali “mesto večne pomladi”, kolonialna arhitekturna mojstrovina Cartagena in nešteto slikovitih pueblov.

Tako okusna, da ne rabite sladkorja

Spoznajte bogato kulturno zgodovino, ki so jo pred prihodom Evropejcev spletla starodavna indijanska ljudstva z bleščečimi zakladi. Ni čudno, da se je prav tu razvila legenda o skrivnostnem kraljestvu, polnem zlata, ki je stoletja gnala raziskovalce vse globlje v celino. V mestih, kjer se pisan vrvež ulic prepleta s tihoto kolonialnih cerkva in palač, je prav, da si vzamemo tudi čas za počitek in si privoščimo skodelico slavne kolumbijske kave na enem od slikovitih trgov. Vabimo vas na raziskovanje ene najbolj raznolikih dežel Latinske Amerike z bogato dediščino, ki ji je po razburkanih letih v zadnjem času uspelo ustvariti stabilnost in mir, popraviti svojo podobo in postati atraktiven turistični cilj.​

Zakaj v Kolumbijo?

Potovanja v Kolumbijo

Osnovni podatki o Kolumbiji

Imate vprašanje?

Zaradi bližine ekvatorja ima Kolumbija tropsko podnebje z različnimi značilnostmi glede na nadmorsko višino, temperature, vlažnost, vetrove in padavine. Ima zelo raznoliko paleto podnebnih pasov, vključno s tropskimi deževnimi gozdovi, savanami, stepami, puščavami in gorskim podnebjem. Večina države leži v toplem višinskem območju, kjer so povprečne temperature nad 24 °C. V Kolumbiji sta dve deževni sezoni. Velik del letne količine padavin pade med aprilom in junijem ter oktobra in novembra, vmes pa sta dve sušni obdobji. Za glavno mesto Bogoto in karibsko obalo pa sicer velja, da jih lahko obiščete skozi celo leto.

Za potovanje v Kolumbijo načeloma obvezna cepljenja niso potrebna, kljub temu pa velja splošno priporočilo za cepljenje proti hepatitisu A in B, če niste bili cepljeni, pa tudi s cepivom za ošpice, mumps, rdečke, davico, oslovski kašelj, tetanus in poliovirus. Predeli Kolumbije, ki jih obiščemo na naših potovanjih, načeloma ne sodijo v predele, za katere bi bilo priporočeno cepljenje zoper rumeno mrzlico ali jemanje antimalarikov. Na splošno pa se priporoča redna uporaba repelentov proti insektom, ki vsebujejo DEET, mreže proti komarjem in dolga oblačila, ki zakrivajo čim več kože. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Kolumbija leži v Andih, njena prestolnica Bogota pa je na 2.625 metrih eno najvišje ležečih glavnih mest na svetu. Zaradi teh nadmorskih višin imajo nekateri ljudje lahko težave z višinsko boleznijo, kot so težje dihanje, vrtoglavica in nespečnost, v hujših primerih pa tudi slabost, bruhanje in glavobol. Pojavi se lahko pri vsakomur, na glede na starost, spol, kronične težave ali telesno pripravljenost. V izogib težavam je potrebno redno jesti ter piti veliko tekočine in se izogibati kavi in alkoholu.

Hrana v hotelih je varna, pa tudi v restavracijah v večjih mestih. Bolj vprašljiva pa je na podeželju, kjer se ponudniki hrane ne držijo toliko strogih zdravstvenih in sanitarnih predpisov pri njeni pripravi. V izogib želodčnim težavam je tako najbolje jesti le v hotelih, kjer smo med potjo nastanjeni, in pa v večjih in preverjenih restavracijah. Priporočljivo je za vsak slučaj s seboj imeti tudi zdravila za prebavne težave. Najbolj varno je piti izključno ustekleničeno vodo oziroma drugo pijačo. Tudi uporabi ledu v pijačah se raje izogibajte. Kolumbijska hrana je sicer zelo raznolika ter polna bogatih okusov in nenavadnih kombinacij. Najbolj znana jed je Bandeja Paisa, ki je sestavljena iz različnih vrst mesa, omak in prilog: fižola, riža, paradižnikove omake, avokada, kruha, plantain banan in veliko mesa, od ocvrte svinjine in mlete govedine do klobas chorizo in morcilla.

Varnostne razmere v državi se zelo razlikujejo glede na regijo, na splošno pa se varnost izboljšuje, kar je tudi posledica razvoja turizma in vedno večjega števila tujih popotnikov in turistov. V velikih mestih so pogosto na delu tatovi in žeparji, še posebej okoli glavnih znamenitosti in kjer je veliko ljudi. Zato je še posebej pomembno, da upoštevate običajne previdnostne ukrepe, imate denar, dokumente in dragocenejše stvari vedno tesno pri sebi in pod nadzorom. Ni priporočljivo, da jih shranjujete v torbah ali nahrbtnikih, pač pa v notranjem žepu hlač ali jakne oz. v posebni torbici na prsih ali v pasu. Dragocen nakit in druge dragocene stvari raje pustite doma.

Uradna valuta Kolumbije je kolumbijski peso (COP). Po državi se večinoma plačuje z gotovino, kreditne kartice običajno sprejemajo samo v večjih supermarketih in nakupovalnih centrih, boljših restavracijah in hotelih. Denar je mogoče dvigniti na številnih bankomatih, vendar lahko ob tem nastanejo dodatni stroški. Gotovino iz evrov ali dolarjev lahko enostavno zamenjate tudi v večjih bankah ali menjalnicah po državi. Pazite le, da nimate starih ali poškodovanih bankovcev in da ti niso prevelikih vrednosti. Nikoli ne menjajte denarja na ulici.

Na turističnih območjih in v velikih mestih je pokritost z mobilnih omrežjem dobra, slabša pa je v oddaljenih podeželskih krajih. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. Ob prihodu lahko kupite lokalno SIM kartico, ki vključuje tudi prenos podatkov. V hotelih je običajno na voljo Wi-Fi, v večjih mestih so na voljo tudi Wi-Fi točke.

Napetost v električnem omrežju je 110 V, standard vtičnic pa je tipa A in B, zato boste za potovanje v Kolumbijo potrebovali univerzalni adapter. Tega lahko kupite v trgovinah z električno opremo ali na letališčih.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.