Ekvador

Dežela ob ekvatorju

Ekvador je dežela neizmernega naravnega bogastva. Najbolj slovijo Galapaški otoki, na katerih je Charles Darwin prišel na idejo o razvoju vrst, ki jo danes poznamo pod imenom evolucija. Svojske rastline in živali na otočju kažejo izjemno prilagoditev na okolje, ki je zahtevno in bogato hkrati. Tokovi Tihega oceana sem prinašajo hranilne snovi, ki vzdržujejo pestro živalstvo, od morskih legvanov in številnih ptic, do morskih levov. Nad vsemi pa kraljujejo stoletne želve velikanke, ki so otočju dale ime Galapagos (špansko za želvji oklep). Potovanje z ladjico okoli otokov je pravo podoživljanje Darwinove ekspedicije.​
Želva velikanka, Galapagos, Ekvador

Južna Amerika v malem

Ekvador ima vse, kar ta celina ponuja najboljšega. Le en korak je od visokih, s snegom pobeljenih andskih vrhov do bujnega amazonskega pragozda, na drugi strani pa se lahko spustimo do obal Tihega oceana O živahni tektonski zgodovini pričajo aktivni vulkani, ki segajo močno čez 6.000 m nadmorske višine. Poleg te široke naravne barvne palete nas bodo očarale žive barve ekvadorskega prebivalstva, ki je močno zaznamovano z indijansko kulturo in španskim kolonialnim pridihom. Obisk Ekvadorja začini tudi obisk tržnic in odlična kulinarika. Pravi recept za potovanje, ki še dolgo ostane v spominu!​

Zakaj v Ekvador?

Potovanje v Ekvador

Osnovni podatki o Ekvadorju

Imate vprašanje?

Zaradi bližine ekvatorja ima Ekvador tropsko podnebje z večinoma stalnimi temperaturami skozi celo leto. Vendar lahko temperature čez dan precej nihajo. Na obalnih nižinah je običajno toplo in vlažno s temperaturami okoli 25 °C. Zaradi vpliva oceanskih tokov je med januarjem in aprilom vroče in deževno. V amazonski nižini je soparno subtropsko podnebje, medtem ko je podnebje v andskem višavju zmerno in razmeroma suho. Glavno mesto Quito na 2850 metrih nadmorske višine ima subtrobsko do gorsko podnebje s povprečnimi dnevnimi temperaturami nekaj pod 20 °C, nočnimi pa okoli 10 °C. Sušna sezona traja od junija do septembra, deževna pa od oktobra do maja. Galapaški otoki imajo celo leto lepo vreme s temperaturami okoli 30 °C in z malo ali brez padavin. Prav zaradi svoje lege in ugodnih vremenskih razmer je Ekvador primeren za potovanje v katerem koli delu leta.

Za potovanje v Ekvador nobeno cepljenje ni obvezno, se pa priporoča cepljenje proti hepatitisu A in B, če niste bili cepljeni, pa tudi s cepivom za ošpice, mumps, rdečke, davico, oslovski kašelj, tetanus in poliovirus. Cepljenje proti rumeni mrzlici je priporočljivo za vse, ki potujejo v določene predele amazonske nižine. Deli Ekvadorja veljajo tudi za območje z malarijo, zlasti območja v porečju Amazonke. Načeloma je na vseh področjih pod 1500 metri nadmorske višine z izjemo mest Guayaquil in Quito ter Galapaških otokov območje tveganja, a je to razmeroma majhno. Na splošno pa se priporoča redna uporaba repelentov proti insektom, ki vsebujejo DEET, mreže proti komarjem in dolga oblačila, ki zakrivajo čim več kože. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Najbolje je spakirati sproščena oblačila, v katerih se boste počutili udobno, in lažjo pohodno obutev. Japonke in podobni natikači še posebej za sprehode po Galapaških otokih niso primerni, prav tako vam bo v gorniških pohodnih čevljih prevroče. Med našim križarjenjem po Galapagosu se bomo večkrat izkrcali z gumenjakom nekaj metrov od obale, kjer je voda lahko visoka do kolen, zato vam bodo prav prišli tudi sandali za v vodo.

 

Galapagos slovi predvsem po številnih endemičnih rastlinskih in živalskih vrstah in najbolj primerna oblačila za opazovanje sicer človeka vajenih živali so v neopaznih pastelnih barvah: rjavi, zeleni, bež, kaki ali drugih nevtralnih barvah. Beli se raje izognite, saj je veliko prahu in zemlje in se lahko hitro umažete. Oblačila naj pokrivajo roke in noge, ki bodo tako bolje zavarovane pred soncem in piki insektov. Idealne hlače so takšne, ki se jim lahko odpnejo hlačnice. Nujna je tudi dobra zaščita pred soncem, saj je sonce ob ekvatorju izjemno močno. Ne pozabite torej na pokrivalo, sončna očala in sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem. Ker bomo del časa na Galapagosu preživeli tudi v vodi, ne pozabite na kopalke, masko in plavutke, če so vam ekvatorialne vode prehladne, pa tudi na neoprensko obleko. Vso opremo si sicer lahko izposodite tudi na ladji.

 

Dežja je malo, a vedno se lahko pojavi kakšna ploha, zato je priporočljivo s seboj vzeti dežnik in vetrovko. Kakšen toplejši kos oblačila vam bo prav prišel za hladnejše večere in ekvadorsko prestolnico Quito z okolico. Ob tem je treba opozoriti še, da so za obisk cerkva in samostanov zahtevana oblačila, ki zakrivajo ramena, kolena in dekolte. Kratke hlače niso sprejemljive niti za moške.

Varnostne razmere v državi se zelo razlikujejo glede na regijo, vsekakor pa je najvarnejši način potovanja v organizirani skupini. Na naši poti ne obiščemo predelov, ki veljajo za nevarne. Se pa še posebej v velikih mestih in na turističnih območjih pojavljajo tatvine, ropi in goljufije. Zato je pomembno, da upoštevate običajne previdnostne ukrepe, imate denar, dokumente in dragocenejše stvari vedno tesno pri sebi in pod nadzorom. Ni priporočljivo, da jih shranjujete v torbah ali nahrbtnikih, pač pa v notranjem žepu hlač ali jakne oz. v posebni torbici na prsih ali v pasu. Dragocen nakit in druge dragocene stvari raje pustite doma. Pri sebi je priporočljivo imeti tudi kopijo svojega potnega lista, vključno s stranmi z vašo fotografijo in vstopnim žigom Ekvadorja. O aktualnih razmerah se lahko pozanimate tudi na spletni strani slovenskega zunanjega ministrstva.

Uradna nacionalna valuta Ekvadorja je ameriški dolar (USD). Po skoraj celotni državi se plačuje z gotovino. Uporaba kreditnih kartic in bankomatov sicer postaja vse pogostejša, a praviloma le v večjih mestih. Načeloma je menjalni tečaj iz evrov v dolarje boljši v Sloveniji, zato je priporočljivo, da denar zamenjate doma še pred odhodom na pot. Pri menjavi prosite za bankovce manjših vrednosti (do 20 dolerjav), saj zlasti na podeželju pogosto nimajo dovolj drobiža za vrnitev razlike plačila.

Na turističnih območjih in v velikih mestih je pokritost z mobilnih omrežjem dobra, slabša pa je v oddaljenih podeželskih krajih. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. V hotelih je običajno na voljo Wi-Fi, v večjih mestih so na voljo tudi Wi-Fi točke in internetne kavarne.

Napetost v električnem omrežju je 110 V, standard vtičnic pa je tipa A in B, zato boste za potovanje v Kolumbijo potrebovali univerzalni adapter. Tega lahko kupite v trgovinah z električno opremo ali na letališčih.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.