Brazilija

V ritmu sambe

Ena največjih držav na svetu slovi kot dežela sambe in kave. Razsežna neposeljena območja Amazonije so pravo nasprotje gosto poseljene obale, kjer ležita São Paulo in Rio de Janeiro. Divjina zelenega pragozda daje poudarek celotni državi, čeprav se gozdovi vse bolj krčijo in umikajo naseljem, kakršno je tudi sodobna prestolnica Brasilia. Več kot 200 milijonov prebivalcev je pisana mešanica indijanskih plemen, nekdanjih portugalskih kolonizatorjev, potomcev črnih sužnjev ter drugih priseljencev, ki so prišli z najrazličnejših koncev sveta. Družbene razlike milijonskih mest zbledijo ob bučnih in pisanih praznovanjih, ki dosežejo vrhunec med karnevalom v Riu de Janeiru. Stara kolonialna mesta, botanični vrtovi, slovita Sladkorna gora ter tropski pragozdovi z bogato floro in favno so le nekatere posebnosti, ki jih srečamo v Braziliji.​

Ples, nogomet in cidades maravilhosas

Poleg dveh nacionalnih športov, plesa in nogometa, ima Brazilija izjemno čudovita mesta (cidades maravilhosas). Tudi ko ne plešejo sambe, je ritem prebivalcev drugačen kot drugod. Z veseljem vam bodo na dolgo in široko pripovedovali, kako ne bi nikoli živeli drugje. Preživite čas z njimi in razlogi se bodo kmalu razkrili. Vsako mesto kaže svoje posebnosti. São Paulo je gospodarsko in kulturno središče države, Salvador de Bahia, ki je služil kot prva prestolnica, se ponaša z izjemno kolonialno arhitekturo. Rio de Janeiro poznamo vsi po privlačnih plažah, velikem kipu Kristusa Odrešenika in nogometnem stadionu Maracanã. V vsakem od njih si seveda vzemite čas za skodelico brazilske kave. Zjutraj, po kosilu ali kar sredi dneva.​

Zakaj v Brazilijo?

Potovanja v Brazilijo

Osnovni podatki o Braziliji

Imate vprašanje?

Brazilija je ogromna država in zato je tudi njeno podnebje zelo različno. Na splošno ima tropsko do subtropsko podnebje s povprečno letno temperaturo okoli 25 °C. Okvirno jo delimo na štiri podnebne regije. Amazonija ima pretežno ekvatorialno podnebje z visokimi temperaturami in vlažnostjo skozi celo leto. Tu dežuje 200 dni na leto. Jugovzhodna obala in primorje imata vlažno in vroče podnebje, vedno piha prijeten morski vetrič. Deževna in sušna doba sta tu bolj izraziti. Sušno obdobje je med avgustom in februarjem, deževno pa od marca do julija.

 

Jug države je subtropski z vlažnimi in vročimi poletnimi meseci med decembrom in marcem s temperaturami do 35 °C. Pozimi je razmeroma hladno in so najnižje temperature le okoli 10 °C. V osrednji Braziliji je na splošno nekoliko bolj suho, deževna doba traja med decembrom in februarjem. Povprečne letne temperature so vse leto visoke med nekaj pod 20 in okoli 25 °C, pri čemer je najtoplejši mesec januar, najhladnejši pa junij.

 

Brazilijo je moč obiskati skozi vse leto, tudi kopanje v Atlantiku je vedno možno, saj se temperatura morja ne spusti pod 20 °C. Le obisk porečja Amazonke je v deževnem obdobju med decembrom in majem lahko omejen zaradi neprehodnih poti. Najboljši čas za obisk amazonskega pragozda je sicer od konca maja do oktobra.

V delih Brazilije obstaja malarija in tam je povečano tveganje za okužbo, kar še posebej velja za deževne gozdove porečja Amazonke. V preostalem delu države je tveganje za okužbo razmeroma majhno, vendar je preventivno vedenje vseeno potrebno. Priporočljiva je uporaba repelentov (običajno prodajno poimenovanih »jungle formula« ali »tropical formula«), pokrita koža za zaščito pred piki komarjev ter prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami. Možna je prisotnost tudi drugih bolezni, ki jih prenašajo komarji, kot je virus zika, chikungunya in denga. Več informacij boste našli na spletni strani Zdravi na pot ali pa se obrnite na svojega osebnega zdravnika oziroma se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujte z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

 

Za potovanje v nekatere dele Brazilije  morate biti cepljeni proti rumeni mrzlici. Če še niste bili cepljeni, se morate cepiti vsaj 10 dni pred potovanjem z enim odmerkom. Ob cepljenju dobite tudi t.i. rumeno knjižico, mednarodni certifikat o cepljenju, ki ga morate imeti med potovanjem pri sebi. Če ste bili v zadnjih 10 letih že cepljeni proti rumeni mrzlici, se vam ni treba ponovno cepiti, potrebujete pa dokazilo o cepljenju.

 

Druga cepljenja za vstop v Brazilijo niso obvezna, se pa priporoča cepljenje proti hepatitisu A in B. Če ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu pred več kot 10 leti, NIJZ priporoča tudi poživitveno cepljenje. Vsekakor pred potovanjem poskrbite, da boste sklenili potovalno zavarovanje, ki vključuje kritje za zdravstveno evakuacijo in bivanje v bolnišnici. Zdravstveno zavarovanje z asistenco lahko sklenete tudi pri nas. S seboj ne pozabite vzeti morebitnih zdravil, ki jih jemljete redno, vedno pa je priporočljivo spakirati tudi priročno potovalno lekarno z običajnimi zdravili proti bolečinam in za zbijanje vročine, zdravili za prebavne težave, proti alergijam itd.

Varnostne razmere v državi se zelo razlikujejo glede na regijo, vsekakor pa je najvarnejše potovanje kot del skupinske ture. Stopnja revščine je precej visoka, zato so sploh v revnejših predelih, pa tudi na zelo turističnih krajih, plažah itd. pogosti ropi in tatvine. Zato je izjemno pomembno, da imate denar, dokumente in druge vrednostne predmete vedno neposredno pri sebi ter da ne razkazujete dragocenega nakita ali drugih dragocenih predmetov, kar je najboljše pustiti kar doma.

Brazilska valuta je real (BRL). Uporaba debetnih in kreditnih kartic je v Braziliji razširjena, večina nakupov s karticami in dvigov gotovine na bankomatih poteka brez težav. Skoraj povsod lahko plačate tudi z gotovino. To lahko enostavno zamenjate ob prihodu na letališču ali pozneje na bankah, v hotelih in menjalnicah oziroma jo dvignete na bankomatih v večjih mestih, vendar boste ob tem plačali provizijo. V manjših krajih in na podeželju kartic pogosto ne sprejemajo, prav tako nimajo drobiža za menjavo večjih bankovcev. Evrski ali dolarski bankovci, ki jih boste vzeli s seboj na pot, naj bodo v različnih apoenih, pazite, da bankovci niso poškodovani ali preveč stari, saj vam jih sicer lahko da ne bodo hoteli zamenjati.

Za na pot si spakirajte lahka, zračna oblačila nevtralnih barv. Temne barve se odsvetujejo, saj privabljajo mrčes. Spakirajte tako, da boste oblačila lahko kombinirali za hladnejše večere in vročino čez dan. Tudi če potujete v času, ko ni mrzlo, je pametno s seboj spakirati jakno ali pulover s kapuco, saj so avtobusi, hoteli in javni zaprti prostori močno klimatizirani. Priporočamo zložljiv dežnik, ki ga lahko uporabite tudi kot senčnik, in lahko pelerino, ne le za primer dežja, ampak vam bo prav prišla tudi ob obisku slapov Iguazu. Ne pozabite na primerno pokrivalo, sončna očala, kopalno opremo in kremo s primernim zaščitnim faktorjem. Obutev naj bo čim bolj udobna – najprimernejši so dobri športni čevlji s solidnim gumijastim podplatom. Priporočamo, da na pot vzamete tudi dovolj veliko zalogo spominskih kartic, baterij itd.

Brazilija slovi po dobri hrani, Brazilci so mojstri priprave mesa, v kuhinji pa ne manjka niti raznolike zelenjave in seveda tropskega sadja. Brazilska kulinarika je zaradi svoje raznovrstnosti in kakovosti znana po celem svetu, še posebej Rio de Janeiro pa je ena od glavnih gastronomskih destinacij sveta. Glavne sestavine pri pripravi jedi so fižol, riž, manioka in različne vrste mesa. V jedeh se pogosto znajde tudi kokosovo mleko, koriander in sok limete. Zaradi na tisoče kilometrov dolge obale slovijo tudi po odlični morski hrani.

 

Najbolj znana jed, ki je tudi brazilska nacionalna jed, je fežuada, nekakšna fižolova enolončnica, pripravljena z različnimi kosi svinjine ali govedine, postrežena z rižem in zeleno zelenjavo ter rezino pomaranče. Če ste ljubitelji mesa, morate vsekakor med obiskom Brazilije poskusiti njihovo na žaru pečeno meso. Govedina, pripravljena na žaru, je neverjetno okusna in sočna. Med morskimi jedmi je najbolj znana ribja enolončnica moqueca, ki ji poleg filejev morskih rib dodajo še repke kozic ali škampov ter paradižnik, česen in čebulo, koriander in kokosovo mleko. Med sladicami so najbolj priljubljene čokoladne kroglice brigadeiro, med pijačami pa je najbolj slaven koktejl caipirinha iz cachaçae (alkoholne pijače iz sladkornega trsa), sladkorja in limete. Iz sladkornega trsa pripravljajo tudi brezalkoholne napitke, najbolj razširjen je caldo de cana.

Pokritost z mobilnim omrežjem v Braziliji je razmeroma dobra, izjema so odročni predeli predvsem na območju amazonskega pragozda, kjer pogosto ni niti stacionarnih telefonov. Vendar so cene klicev, pošiljanja sporočil in prenosa podatkov zelo visoke. Svetujemo vam, da se za več informacij in cene gostovanja obrnete na svojega operaterja. Večina hotelov ima brezplačno WiFi omrežje, preko katerega se najlažje in najhitreje javite domov.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami. Standard vtičnic ni poenoten, a je praviloma večina hotelov, v katerih se gibljemo na naši poti, opremljena z električnimi vtičnicami, na katerih lahko uporabljate dvopolne vtikače npr. za brivnik, polnilec za telefon, polnilec za baterije ipd. Ponekod sicer uporabljajo tudi druge tipe vtičnic, a so praviloma v hotelih na voljo adapterji. Te si lahko priskrbite tudi v trgovinah z električno opremo ali na letališčih.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.