Savdska Arabija

Dežela beduinov in naftnega bogastva

Dežela v srcu Arabskega polotoka nas vabi z edinstveno mešanico starodavne dediščine in modernih čudes. Zgodovina tega prostra nas preseneča: od petroglifov iz časa, ko se je tu namesto puščave razprostirala zelena savana, preko nabatejskih grobnic, ki se kosajo s tistimi iz Petre, do trgovskih mest ob romarskih poteh v Meko. Zaznamovala je tudi svetovno zgodovino, saj se je tu rodil islam, ena od glavnih svetovnih religij. V zadnjem času pa se na krilih naftnega bogastva in družine Saud, ki ji vlada, vse bolj uveljavlja kot regionalna sila.
Nabatejska grobnica, Hegra, Savdska Arabija

Odstrimo tančico

Država se v zadnjih letih odpira svetu in je sprostila omejitve za turiste. Tako na primer tujim popotnicam ni potrebno nositi naglavne rute. Prijaznost domačinov hitro stopi morebitne predsodke, ki jih imamo do te dežele. Poleg moderne podobe mest pa nas bo očarala predvsem narava. Pisani koralni grebeni Rdečega morja so izjemni v svetovnem merilu. V suhi notranjosti je veter izklesal neverjetne skalne formacije, ki se lahko kosajo z kiparstvom največjih mojstrov. Rdečkaste odtenke puščave pa prekinja bujno zelenje oaz, kjer skrita podzemeljska voda pridre na površje. Naj vam Savdska Arabija odstrne tančico svojih skrivnosti!

Zakaj v Savdsko Arabijo?

Potovanje v Savdsko Arabijo

Osnovni podatki o Savdski Arabiji

Imate vprašanje?

Savdska Arabija je ena najbolj suhih in vročih držav na svetu. Padavine so sploh v notranjosti prava redkost, v puščavi Rub al-Hali dežja ni tudi po več let. Podobno kot v drugih puščavah se tudi tu dnevne in nočne temperature zelo razlikujejo. Najbolj vroče je v poletnih mesecih, ko dnevne temperature presežejo 50 °C, medtem ko lahko nočne temperature pozimi padejo tudi pod 0 °C, zlasti v gorah, kjer je višja nadmorska višina. Na obali Rdečega morja poleti temperature segajo do 45 °C, kar je ob veliki sopari še dodatno težko prenašati. V zimskih mesecih temperature čez dan dosežejo do 30 °C.

 

Zaradi ekstremnih temperatur so za potovanje v Savdsko Arabijo priporočljivi zimski meseci od konca oktobra do konca februarja, ko se dnevne temperature v povprečju gibljejo med 23 in 27 °C. Nočne temperature so občutno nižje, še posebej januarja se lahko spustijo tudi le nekaj na 0 °C.

Pravila oblačenja v Savdski Arabiji so močno odvisna od lokacije, vendar velja načelo skromnosti in zadržanosti. Na podeželju in tudi ponekod v mestih, še posebej v mošejah in na drugih religioznih krajih, se je treba obleči v oblačila, ki zakrivajo roke in noge; tudi moški naj imajo dolge hlače in srajce ali majice z dolgimi rokavi. Za ženske je v mošejah nujna naglavna ruta, a za razliko od Irana tu za turistke ni splošne zahteve po nošenju rute. V nekaterih mošejah morajo ženske obvezno obleči abajo, ki pa si jo je po navadi možno izposoditi na vhodu.  

 

Ker so precejšnje razlike med dnevnimi temperaturami in tistimi zjutraj in zvečer, se je priporočljivo obleči v več plasti, ki si jih potem, ko je vroče, lahko slečete. S seboj je priporočljivo vzeti lahko jakno ali pulover, pa tudi toplejšo ruto ali šal za okoli vratu. Za čez dan so najbolj primerna lahka, ohlapna oblačila. Ozke kavbojke niso primerne. Čeprav kratke hlače za moške niso prepovedane, pa je bolje imeti pokrita vsaj kolena. Tudi pri kratkih majicah je bolje, če rokavi segajo do komolcev. Ženske lahko nosijo hlače, a naj te ne bodo oprijete. Prav tako naj zgornji kosi oblačil zakrivajo dekolte. V Savdski Arabiji je prepovedano vsakršno izkazovanje religije, ki ni islam. To vključuje tudi nošenje nakita, ki izkazuje versko pripadnost, kot so na primer uhani ali verižica s križem.

 

Glede čevljev ni posebnih zahtev, je pa priporočljivo, da s seboj vzamete dobre pohodne čevlje – lahko so zaprti ali odprti. Tako kot v drugih muslimanskih državah je tudi v Savdski Arabiji potrebno čevlje pred vstopom v mošejo sezuti. Obvezen del garderobe je še zaščita pred soncem, kapa ali kakšno drugo pokrivalo, sončna očala, sončna krema in balzam za ustnice.

Savdska Arabija je konzervativna muslimanska država, ki se šele odpira turistom, in v skladu se tem je tako kot pri oblačilih tudi pri obnašanju priporočljiva skromnost. Javno izkazovanje naklonjenosti med moškim in žensko, kot je objemanje, poljubljanje, držanje za roko ali sedenje preveč skupaj, je nesprejemljivo in velja za nespoštljivo do lokalne kulture. Pitje ali posedovanje alkohola je prepovedano, v težavah ste lahko že, če z letala pridete z vonjem po alkoholu. Alkohola v državo ne smete nositi, enako velja tudi za hrano, ki vsebuje alkohol. Prav tako s seboj ne nosite elektronskih cigaret, saj so prepovedane.

 

Fotografiranje in snemanje uniformiranih oseb, javnih krajev, ki so kakorkoli povezani z javno varnostjo (vojaški objekti, letališča, železniške postaje, mostovi ipd.), pa tudi nekaterih zasebnih stavb ni dovoljeno in se lahko obravnava kot kaznivo dejanje vohunjenja, zato se na poti omejite na fotografiranje turističnih znamenitosti. Tudi če želite fotografirati domačine, jih najprej vprašajte za dovoljenje. To velja tako za uporabo fotoaparatov kot kamer na mobilnih telefonih. Prepovedano je posedovanje revij in drugih materialov s spolno usmerjeno vsebino, kar je v Savdski Arabiji že vsaka slika s pomanjkljivo oblečenimi ljudmi. Pazljivo uporabljajte levo roko, ki v muslimanskem svetu velja za nečisto. Z njo ne kažite na stvari, ne mahajte z njo v pozdrav, ne dotikajte se hrane in ne podajajte z njo predmetov drugim. Pazite tudi, kako sedite, saj velja za nevljudno, če so vaši čevlji usmerjeni proti drugemu človeku.

 

Barantanje je običajno in spodbujano na tradicionalnih tržnicah, ne pa tudi v trgovinah, pekarnah in restavracijah. Prodajalci na sukih svoje cene vedno navijejo, ne da bi dejansko pričakovali, da boste toliko tudi plačali. Vaša kontraponudba naj bo tretjina ali polovica prodajalčeve cene, in takrat se pogajanje za ceno pravzaprav šele začne. Ohranite mirno kri, ne pokažite preveč zanimanja za tisto, kar kupujete, in bodite pripravljeni odnehati, če ne dosežete želene cene. Še vedno lahko poskusite kje drugje. A ne pretiravajte s prenizkimi ponudbami, saj vas ne bodo jemali resno. Napitnine v Savdski Arabiji so nekaj običajnega, niso pa obvezne. Še posebej v primeru, ko je postrežba, npr. v restavraciji, že vključena v ceno.

Za vstop v Savdsko Arabijo poleg vize potrebujete potni list, ki mora biti veljaven še vsaj šest mesecev od dneva vstopa v državo, in zdravstveno zavarovanje za tujino, ki jih predložite na letališču ob vstopu v državo. Savdske oblasti vam lahko preprečijo vstop v Savdsko Arabijo, če imate v svojem potnem listu vstopni ali izstopni žig izraelskih oblasti ali če je v potnem listu navedeno, da ste se rodili v Izraelu. Prav tako je prepovedano v državo prinesti blago izraelskega ali iranskega porekla. Vso prtljago, tako ročno kot oddano, ob vstopu pregledajo cariniki, zaradi česar lahko na letališču nastanejo zastoji. Zasežejo in v pregled pristojnim službam lahko pošljejo knjige, revije, tudi prenosne računalnike, tablice in telefone. Omejitve so tudi pri določenih zdravilih, tudi tistih na recept, ki jih morate prijaviti carini z ustrezno dokumentacijo ob vstopu v državo.

Savdska Arabija je varna za turiste, saj si oblasti od leta 2019, ko se je država odprla zahodnim obiskovalcem, močno prizadevajo, da bi se ti počutili varno. Notranjepolitični položaj je večinoma stabilen in tudi domačini so vse bolj navajeni na popotnike in turiste. Tudi stopnja kriminala je nizka, a vseeno je treba upoštevati običajne previdnostne ukrepe. Denar, dokumente in druge vrednejše predmete imejte vedno pri sebi, ne razkazujte nakita in bodite pozorni na svojo okolico. Priporočljivo je, da imate s seboj kopijo potnega lista, ki jo hranite ločeno od originala.

Uradna valuta v Savdski Arabiji je savdski rial (SAR). Rial je razdeljen na 100 halalov. Na voljo so kovanci v apoenih po 5, 10, 25, 50 in 100 halalov ter bankovci v apoenih po 1, 5, 10, 50, 100 in 500 rialov. Skoraj povsod lahko plačate z gotovino ali kreditno kartico, pri čemer imate v manjših trgovinah lahko s tem dodatne stroške. Na številnih lokacijah lahko plačate tudi digitalno, npr. z Apple Pay, Google Pay ipd. Gotovino lahko enostavno zamenjate ali dvignete lokalno v bankah, menjalnicah ali hotelih, vendar je v slednjih praviloma slabši menjalni tečaj.

Za obisk Savdske Arabije nobeno cepljenje ni obvezno. Je pa pred potovanjem priporočljivo cepljenje proti tetanusu (poživitveni odmerek za odrasle, če v zadnjih 10 letih niste bili cepljeni) in hepatitisu A in B. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Da bi se izognili okužbam prebavil, je priporočljivo upoštevanje splošnih higienskih ukrepov ter skrbna izbira hrane in pijač. Roke si je potrebno čimbolj pogosto temeljito umivati z milom, še posebej po uporabi stranišča in pred jedjo. Kjer ni na voljo čiste vode, je priporočljiva uporaba mokrih higienskih oz. alkoholnih robčkov in razkužila za roke. Priporočljivo se je izogibati uživanju sveže solate, solatnih prelivov, sveže zelenjave (oprane s tekočo vodo), sadju, ki se ga ne da olupiti. Pri hrani pazite, da je dobro prekuhana in da ni predolgo stala na vročini in je niso obletavale muhe. Najbolj varno je piti izključno ustekleničeno vodo oziroma drugo pijačo. Tudi uporabi ledu v pijačah se raje izogibajte. Priporočamo, da za vsak slučaj na pot vzamete zdravila za lajšanje prebavnih težav. Lekarne so sicer zelo pogoste, dobro založene in jih je enostavno najti, zlasti v velikih mestih. Med bivanjem v Savdski Arabiji poskrbite predvsem, da popijete zadostno količino vode, saj zaradi visokih temperatur lahko hitro dehidrirate. Tveganje za okužbo z malarijo je zelo nizko, zlasti za turiste, ki bivajo v dobrih hotelih in mestih. Kljub temu se pred komarji vedno zaščitite z nošenjem dolgih oblačil in uporabo sredstev proti komarjem. 

Kulinarika Savdske Arabije velja za eno najbolj tradicionalnih, recepti in običaji so se prenašali skozi številne generacije in se skorajda niso spremenili. Osnovna sestavina je riž, jedi pa so pogosto močno začinjene in praviloma zelo pekoče. Priljubljene začimbe so kardamom, nageljnove žbice, tamarinda, žafran in posušene limete. Od mesa sta na meniju najpogosteje jagnjetina in piščanec, medtem ko je govedina redka, svinjina pa po islamskem pravu prepovedana. Na obali Rdečega morja so običajne morske jedi. Najbolj znana savdska jed je kabsa, močno začinjen riž z mesom in zelenjavo. Od sadja so najpogostejši datlji in fige. Med najbolj znanimi sladicami so značilna arabska sladica kunafa, ocvrte kroglice ladu indijskega izvora in afajef – nekakšne ocvrte palačinke z nadevom iz svežega sira ali oreščkov. Alkohol je seveda prepovedan, povsod pa so na voljo sveže stisnjeni sadni sokovi in brezalkoholni koktajli,  podobno kot v drugih arabskih državah pa boste povsod dobili tudi čaj in kavo.

Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra, izjema so zelo odročni kraji, kamor pa običajni popotniki praviloma ne zaidejo. Za podrobnosti o gostovanju in cenah se obrnite na svojega operaterja. Ob prihodu lahko kupite lokalno SIM kartico, ki vključuje tudi prenos podatkov. Večina hotelov, nakupovalnih centrov in restavracij ponuja Wi-Fi točke. Hitrost internetne povezave je dobra. Pri tem je treba upoštevati dejstvo, da savdske oblasti močno nadzorujejo internet in da je omejen ali onemogočen dostop do določenih spletnih strani. Spletni iskalnik Google sicer ni prepovedan, prav tako lahko normalno dostopate do družbenih omrežij, kot sta Facebook in Instagram.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami. Običajno uporabljajo štiri različne vrste vtičnic, najpogostejše pa so takšne s tremi kvadratnimi vhodi, zato boste za na pot potrebovali adapter. Potovalne (univerzalne) adapterje lahko kupite na letališčih in v večjih veleblagovnicah.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.