Nepal

Na vrhu sveta

Pred leti smo na Nepal pomislili le ob alpinističnih odpravah, postaja pa vse bolj priljubljena turistična destinacija. Nad njim se dviga osem od desetih najvišjih gora na planetu. Toda Nepal ni dežela presežkov le po mogočnih vrhovih. Tu srečamo tudi izjemno jezikovno pestrost, slikovite rodovitne doline in starodavne templje. Katmandu po pisanosti in mestnem vrvežu po ozkih uličicah prav nič ne zaostaja za velikimi indijskimi metropolami. Velika duhovna izročila budizma in hinduizma so tu pustila močan pečat, naj bo v obleganih templjih sredi mest ali v samotnih budističnih samostanih na strmih pobočjih pod Himalajo.

Zbuditi se pod streho sveta

Popotniki v Nepal prihajajo predvsem zaradi spektakularne narave in prijaznih ljudi. V odmaknjenih dolinah živijo številna ljudstva, v državi se tako govori kar sto dvajset različnih jezikov. Radi sprejmejo goste, jim odškrnejo vrata v svoje življenje in pokažejo svoje običaje. Nekdaj nedostopne gorske vasice so danes postale izhodišče za odprave in trekinge, a so obdržale svoj življenjski ritem. Že krajši sprehodi okoli njih nas privedejo do izjemnih naravnih prizorov, vedno pa se na obzorju pne streha sveta, Himalaja, bivališče bogov.​

Potovanje v Nepal

Programi potovanj v Nepal so trenutno v pripravi, zato vas vabimo, da našo ponudbo preverite nekoliko kasneje.

Če vas zanima potovanje na to destinacijo individualno ali za skupino, nam pošljite povpraševanje.

Osnovni podatki o Nepalu

Imate vprašanje?

Zaradi velikih razlik v nadmorski višini ima Nepal različna podnebna območja z različnimi značilnostmi glede na regijo. V južnem nižavju je podnebje subtropsko s povprečno temperaturo okoli 20 °C. Deževna sezona je med junijem in septembrom in takrat se temperature dvignejo do 30 °C, ozračje pa je zelo soparno. Zime so precej mile pri 10 do 15 °C. Severneje proti predhimalajskemu gorovju, kjer je tudi prestolnica Katmandu, je podnebje zmerno in nekoliko hladnejše. Poletja so prijetno topla, zime pa precej hladne s temperaturami, ki padejo tik pod ledišče. Na severu države so visoke gore, pokrite s snegom skozi celo leto. Tu se temperature skoraj nikoli ne dvignejo nad 0 °C. Najboljši čas za potovanje v Nepal je od oktobra do maja. Predvsem jeseni je prijetno toplo med 20 in 25 °C, takrat je tudi največja verjetnost za lepe razglede na himalajske vrhove, saj je ozračje najbolj čisto.

Izbira oblačil za na pot naj bo primerna vremenskim razmeram. V jesenskem času, ko običajno potujemo v Nepal, so povprečne temperature v Katmanduju od 15° C do 20° C in v Pokhari od 17° C do 21° C, medtem ko se ponekod ponoči temperatura spusti na pribl. 5° C ali nižje. Zato se priporočajo oblačila, sestavljena iz več plasti, tako da lahko posamezne kose odložite, če je bolj toplo in obratno. Priporočljive so tkanine iz naravnih materialov.

 

Oblačila naj pokrivajo roke in noge, ki bodo tako bolje zavarovane. Poleg tega je dežela glede kulture oblačenja tradicionalna, zato se velja iz spoštljivosti do domačinov vsaj minimalno prilagoditi tudi z oblačili, to še zlasti velja ob obisku templjev in svetišč. Razkrita ramena, kolena, dekolteji in hrbti veljajo za nespodobne, zato takšna oblačila raje pustite doma. V templjih si je potrebno sezuti čevlje, v nekaterih dovolijo vstop v natikačih iz blaga. Obutev naj bo sicer čim bolj udobna in topla. Ne pozabite na sončna očala, kremo proti soncu, pokrivalo in repelent proti komarjem.

Za potnike iz Slovenije za potovanje v Nepal ni obveznih cepljenj, se pa priporoča cepljenje proti hepatitisu A in B. Če ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu pred več kot 10 leti, NIJZ priporoča poživitveno cepljenje. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike. S seboj ne pozabite vzeti morebitnih zdravil, ki jih jemljete redno, vedno pa je priporočljivo spakirati tudi priročno potovalno lekarno z običajnimi zdravili proti bolečinam in za zbijanje vročine, zdravili za prebavne težave, proti alergijam ipd, pa tudi ustrezno zaščito pred soncem in piki insektov.

Hrana je načeloma precej pekoča, čeprav lahko vedno dobite tudi Zahodnjakom bolj prilagojeno. V večjih mestih so zahodne verige s hitro prehrano, pa tudi ponudba drugih svetovnih kuhinj. V nepalski kuhinji je veliko zelenjave. Ena najbolj znanih jedi so momo cmočki, polnjeni z mesom ali zelenjavo, kuhani na pari ali ocvrti. Še ena priljubljena jed je juha thukpa z zelenjavo, mesom in rezanci. Praktično povsod se na jedilniku znajdeta leča in riž, pripravljena na različne načine, ki sta osnovi nepalske kuhinje. Jed daal bhaat tarkaari (kar bi dobesedno prevedli leča riž zelenjava) številni Nepalci jedo vsak dan, celo večkrat na dan.

 

Domačini običajno jedo z rokami, česar pa se od turistov ne pričakuje in boste ob jedi vedno dobili tudi pribor. Vseeno velja nekaj pravil obnašanja pri mizi, ki jih je dobro upoštevati. Kot je v tem delu sveta pogosto, leva roka velja za nečisto, zato pazite, da se z njo ne dotikate hrane, je ne podajate in z njo ne kažete na hrano. Hrana, ki ste se je že dotaknili z rokami, velja za nečisto, zato jo podajajte drugim (v pokušino) le s čistim priborom.

 

Ob jedi vedno postrežejo vodo, ki pa je ni priporočljivo piti, prav tako ne pijač z ledom. Ustekleničena voda je povsod na voljo, vedno preverite le, da je dobro zaprta. Ponujajo tudi različne sladke napitke in sokove. Od alkoholnih pijač je najbolj razširjeno pivo, ki pa vas bo precej stalo, varijo pa tudi različne žgane pijače. Da bi se izognili prebavnim težavam, se je pametno izogibati tudi postani hrani, sveži zelenjavi, sadju, ki se ga ne da olupiti, prelivom na solati, sladoledu, sladicam in ostalim jedem iz jajc.

Nepal je varna država za potovanja, polna prijaznih ljudi, stopnja kriminala pa ni zelo visoka. Kljub temu je priporočljivo upoštevati običajne varnostne ukrepe – imejte denar vedno pri sebi, ne razkazujete dragocenega nakita, nosite s seboj kopije najpomembnejših dokumentov. Ne priporočamo, da imate dragocene predmete in dokumente v nahrbtnikih in torbah, pač pa v notranjem žepu hlač ali jakne oz. v posebni torbici na prsih ali v pasu.

Nepalska valuta je nepalska rupija (NPR). V lokalno valuto lahko menjate iz evrov ali dolarjev že na letališču ali pozneje v hotelu, nekaterih bankah in menjalnicah. Bankovci naj bodo novejši, saj včasih starejših ne sprejemajo. V hotelih, boljših trgovinah in restavracijah sprejemajo tudi kreditne kartice (Mastercard, Visa). Denar lahko dvignete tudi na bankomatih v Katmanduju ali Pokhari, vendar boste ob tem plačali provizijo, poleg tega je dnevni dvig omejen na največ 200 €. Napitnine niso le zaželene, ampak nujne, saj so pomemben del posameznikovega zaslužka.

.

Slovenski mobilni operaterji omogočajo gostovanje v Nepalu. Možnost in cenik gostovanja v Nepalu preverite pri svojem mobilnem operaterju. Pokritost s signalom je v mestih dobra, marsikje na podeželju pa signala ni. Številni hoteli in druge namestitve ponujajo WiFi, prav tako tudi restavracije in kavarne v večjih mestih in bolj turističnih krajih. Hitrost sicer ni najboljša, a se iz leta v leto izboljšuje.

Električno omrežje v Nepalu deluje pod napetostjo 230 V s tripolnim standardom vtičnic, zato boste potrebovali univerzalni adapter. Tega lahko kupite v veleblagovnicah, tehničnih trgovinah ali na letališču.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.