Jordanija

Čari Orienta med Mrtvim in Rdečim morjem

Jordanija, ena najočarljivejših dežel Bližnjega vzhoda, slovi po izjemni prijaznosti ljudi, odlični kulinariki in spomenikih veličastne preteklosti. Med slednjimi daleč izstopata rimski Džeraš in fantastično rdeče nabatejsko mesto Petra, ki predstavljata stalnico v vseh turističnih programih, ki vodijo v Jordanijo. V resnici pa ima dežela gostu pokazati mnogo več, še posebej, če zavijemo z uhojenih turističnih poti v pravo puščavo. Ogledamo si lahko tudi reko Jordan, prizorišče Kristusovega krsta, in goro, s katere je Mojzes uzrl Obljubljeno deželo ter umrl.​

Samota v puščavi in vrvež na tržnici

V puščavi nas čakajo skriti pozabljeni arabski gradovi in drzne križarske utrdbe, najnižja točka in najbolj slano morje na planetu, kjer je še vedno živa zgodba o svetopisemskem uničenju Sodome in Gomore. Za mnoge bo vrhunec potovanja sprehod med rdečimi skalami in sipinami Vadi Ruma, ki ob sončnem zahodu ali vzhodu zažarijo v posebni svetlobi. Ob številnih kulturnozgodovinskih spomenikih in čudoviti naravi pa bo ostal zagotovo nepozaben tudi vrvež na suku v Amanu ali rumenozobi nasmeh beduina ob skodelici čaja.

Zakaj v Jordanijo?

Potovanje v Jordanijo

Osnovni podatki o Jodaniji

Imate vprašanje?

Severna polovica Jordanije ima sredozemsko podnebje, medtem ko je na jugu suho puščavsko. To pomeni, da je poleti na severu suho in toplo s temperaturami od 25 do 33 °C, zime pa so precej mile in mokre. Temperature redko padejo pod 10 °C. V goratih predelih Jordanije so zime lahko zelo mrzle in tam lahko tudi sneži. Južni in vzhodni del države ima zelo vroča poletja, ko se včasih temperature dvignejo tudi nad 40 °C. Zime so dokaj mile z okoli 15 °C. Kot v skoraj vseh puščavah so temperaturne razlike med dnevom in nočjo tudi v Jordaniji zelo velike. Na obali Rdečega morja je skozi toplo vse leto. Temperature redko padejo pod 20 °C, a poleti lahko presežejo 45 °C. Najboljši čas za obisk Jordanije so pomladni meseci do konca aprila oziroma začetka maja in jesenski od oktobra do konca novembra, ko so temperature prijetne po celotni državi.

Kot muslimanska država je Jordanija precej konservativna, čeprav morda ne toliko kot nekatere druge države Bližnjega vzhoda. Zlasti v prestolnici Amanu in drugih večjih mestih je čutiti tudi nekaj zahodnega vpliva. Med potovanjem po Jordaniji je tako pri obnašanju kot oblačilih priporočljiva skromnost. Oblačila naj zakrivajo dekolte, ramena in kolena. Posebej za ženske je priporočljivo, če imajo ohlapna oblačila, tudi ruta ne bo odveč. Za moške so priporočljive dolge hlače, če že želite kratke hlače, pa naj segajo čez kolena. Pri obutvi je pomembno predvsem, da je udobna in primerna za pohodništvo. Za kopanje v Mrtvem in Rdečem morju s seboj vzemite tudi kopalke (čisto običajne kopalke, kakršne nosite tudi doma) in kopalno brisačo. Ob morju so temperature preko celega leta dovolj visoke za kopanje. Tudi v pomladnih in jesenskih mesecih ne pozabite na zaščito pred soncem – pokrivalo, sončna očala in zaščitna krema.

 

V času ramazana so pravila nekoliko strožja. V tem času podnevi ni dovoljeno oz. zaželeno, da jeste, pijete ali kadite na javnih mestih. Omejena je tudi prodaja alkohola, ki ga je mogoče kupiti le v nekaterih hotelih in bolj turističnih restavracijah. Trgovine, banke in javne ustanove so pogosto odprte z omejenim delovnim časom in se zjutraj odprejo pozneje in popoldne bolj zgodaj zaprejo.

 

Tako kot drugod po svetu je tudi v Jordaniji fotografiranje vladnih in vojaških zgradb prepovedano. Čeprav ni nezakonito, pa velja za izjemno nespodobno fotografiranje ljudi brez njihovega soglasja. To še posebej velja za beduinske ženske, ki skoraj nikoli ne privolijo v fotografiranje, občasno bodo dovolile le fotografiranje svojih poslikanih rok. Javno izkazovanje naklonjenosti med moškimi in ženskami, tudi če so poročeni, ni primerno. Tako se izogibajte hoji z roko v roki, z rokami okoli pasu ali čez rame, dotikanju obraza ali telesa drug drugega in še posebej poljubljanja.

Jordanska valuta je dinar (JOD). V lokalno valuto lahko zamenjate ob vstopu v državo, a ne na letališču, kjer je menjava praviloma precej slaba. Dinarje lahko kupite z evri ali z ameriškimi dolarji – menjava je približno enako ugodna. Ameriške dolarje, pa tudi evre lahko do določene mere uporabljate tudi kot »vzporedno valuto«, vendar je potrebno pri tem paziti, da nimate prevelikih ali poškodovanih bankovcev. Po hotelih in boljših trgovinah v mestih sprejemajo kreditne kartice, hkrati pa je na večini bankomatov mogoče opraviti dvig gotovine v lokalni valuti tudi z našimi bančnimi karticami (Maestro). Večina restavracij posluje le gotovinsko, zato morate s seboj imeti dovolj gotovine. Napitnine v Jordaniji sicer niso obvezne, so pa zaželene. Če ste s storitvijo zadovoljni, pustite majhen znesek v zahvalo. Nekateri hoteli in restavracije že k računu dodajo stroške postrežbe. 

V Jordaniji je barantanje nekaj običajnega. Barantanja ne jemljite preveč resno, zabavajte se in skušajte doseči ceno, ki ste jo pripravljeni plačati. Za uspešen nakup velja nekaj pravil: nikoli ne pokažite, kako zagreti ste, ne sprejmite prehitro prodajalčeve cene, če želite dobro kupčijo, ne nasedite dramatični predstavi prodajalca in vztrajajte pri svoji ponudbi. Vendar naj bo ta razumna, prenizka cena je za prodajalca žalitev. Če ne uspete, greste vedno lahko k sosednjemu prodajalcu. 

Čeprav velja območje Bližnjega vzhoda vse od ustanovitve Izraela za precej nemiren predel in je trenutno stanje v Izraelu, predvsem na območju Gaze, resno, pa Jordanija ostaja povsem mirno območje, politične razmere so stabilne, življenje pa poteka po ustaljenih tirih. Tudi glede kriminala Jordanija velja za državo, kjer je tega malo in je omejen na žeparjenje in občasne tatvine. Tako kot v mnogih drugih državah tudi v Jordaniji upoštevajte standardne previdnostne ukrepe: imejte denar, dokumente in druge vrednostne predmete vedno neposredno pri sebi in pod nadzorom, izogibajte se razkazovanju nakita ali drugih vrednejših predmetov, s seboj vzemite kopije pomembnih dokumentov.

Hrana v Jordaniji je običajno dobro pripravljena in varna za uživanje, na splošno pa velja, da se je priporočljivo izogibati uživanju sveže zelenjave (oprane s tekočo vodo), solatnih prelivov in sadju, ki se ga ne da olupiti. Kuhana, pečena in drugače obdelana hrana je varna, pazite le, da je meso dobro kuhano in da hrana ni predolgo stala na vročini in je niso obletavale muhe. Jordanija ima značilno bližnjevzhodno kuhinjo, najpogostejše sestavine so riž, različne vrste zelenjave, različne vrste mesa (predvsem jagnjetina in piščanec) in pa seveda začimbe. Slovijo tudi po svojem ploščatem kruhu. Najbolj varno je piti izključno ustekleničeno vodo oziroma drugo pijačo. Tudi uporabi ledu v pijačah se raje izogibajte. Po obisku stranišča in pred uživanjem hrane si je potrebno temeljito umiti roke. Če to ni možno, je koristen tudi gel za dezinfekcijo rok. Na pot vzemite zdravila za lajšanje prebavnih težav (posvetujte se s svojim zdravnikom).

Pokritost z mobilno telefonijo je dobra v večjih jordanskih mestih in krajih, kot sta prestolnica Aman in letoviško mesto Akaba. Bolj omejena telefonska pokritost pa je na bolj oddaljenih območjih, kot je na primer puščava. Za uporabo morate pred odhodom pri svojem operaterju urediti gostovanje (t.i. roaming). O podrobnostih in cenah se posvetujte s svojim operaterjem. V Evropo najlažje pokličete iz katerega od hotelov (kar utegne biti sicer precej drago) ali z uporabo WiFi preko aplikacij (Viber, Messenger, Whatsapp ipd.).

Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami. V hotelih so vtičnice narejene po drugačnih standardih kot v Evropi, a imajo praviloma ustrezne adapterje. Vseeno je priporočljivo, da imate s seboj univerzalni adapter. Tega lahko kupite na letališčih in v večjih veleblagovnicah.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.