Iran

Bogastvo tisočletne perzijske civilizacije

Med Arabskim polotokom in Indijsko podcelino leži Iran — dežela Perzijcev, kjer se je za številnimi kulturami in ljudstvi skozi sedem tisočletij ohranila dih jemajoča dediščina. Sijajni ostanki Persepolisa in Pasargada pričajo o razkošju in moči starodavne države, ki je segala čez tri celine. Čeprav so se v teh krajih menjale dinastije in religije, se je Iranu vedno uspelo dvigniti iz pepela opustošenja ter ustvariti nova čudesa, kakršnih ne najdemo nikjer drugje. Živahna mesta se ponašajo s sijajnimi vrtovi, palačami in mošejami, ki po svoji razsežnosti tekmujejo s podobo tamkajšnje narave.​

Pravi zaklad so srečanja

Eleganco in čudovito ornamentiko je moč najti tudi na številnih bazarjih, ki po ponudbi sodijo med najlepše v islamskem svetu. Iran ima poseben čar tudi zaradi srečanj z domačini, ki s prijaznostjo in ponosom vedno radi poskrbijo, da ob skodelici čaja navežemo še pristnejši stik z deželo in njeno bogato tradicijo. Izjemna prijaznost in nevsiljiva radovednost Irank ter Irancev, ki hlepijo po stikih s tujci, vas bo vedno znova presenetila in pomagala razbiti mnoge tabuje, ki so nastali v zadnjih desetletjih. Vašo pozornost bo gotovo pritegnila tudi iranska kuhinja, ki temelji na lokalnih pridelkih, kot so jajčevci, pistacije in celo kaviar.​

Potovanje v Iran

Osnovni podatki o Iranu

Imate vprašanje?

Podnebje v Iranu je zelo raznoliko. V večini države, predvsem pa v osrednjem iranskem višavju, prevladuje celinsko podnebje. Poletja so zelo vroča in suha z dnevnimi temperaturami med 35 in 45 °C. Pozimi je hladno s temperaturami okoli ledišča. Iranski puščavi Dasht-e Kavĩr in Dasht-e Lut sta med najbolj vročimi območji na svetu, saj tam temperature včasih presežejo 50 °C. V popolnem nasprotju s tem so alpske podnebne razmere na območju gorovja Elbrus na severu države. V zimskih mesecih so tam obilne padavine, ki višje gorske predele spremenijo v zasneženo pokrajino. Na jugu države, v Perzijskem zalivu, je podnebje subtropsko. Poletja so vlažna in vroča, zime pa mile. Najbolj prijetni meseci za obisk Irana so pomladni in jesenski od sredine marca do maja in od sredine septembra do sredine novembra, ko se dnevne temperature ne dvignejo nad 30 °C, jutranje pa se gibljejo med 10 in 15 °C.

Čeprav je negativna podoba države, kulture in ljudi pogosto zasidrana v glavah mnogih, je z vidika varnosti na poti Iran v svetovnem merilu med bolj varnimi in gostoljubnimi državami. Tudi Iranci sami se zavedajo svoje podobe v svetu, zato boste kot popotnik deležni posebej prijazne in vljudne dobrodošlice. Tako kot drugod po svetu pa tudi tu običajna previdnost ni odveč, saj so v turističnih krajih lahko na delu žeparji in tatovi. Ti za svoje napade pogosto uporabljajo mopede. Priporočljivo je, da imate denar, dokumente in druge vredne predmete vedno pri sebi in pod nadzorom. Fotoaparate, videokamere in druge tehnične predmete imejte, tako kot denar in dokumente, v ročni prtljagi. O aktualnih varnostnih razmerah se pozanimajte na spletni strani slovenskega zunanjega ministrstva.

Čeprav je Iran znan po svoji strožji islamski naravnanosti, razmere vendarle niso tako ostre do tujcev. Obstajajo minimumi, ki jih je treba dosledno spoštovati, saj v nasprotnem tvegate nevšečnosti. Pri izbiri oblačil je treba – zlasti ženske – upoštevati, da iranske oblasti dosledno izvajajo islamska pravila oblačenja. Ženske morajo obvezno poskrbeti za ruto ali šal (nošnja v javnosti), ki pokriva glavo in izkazuje spoštljivost do lokalne kulture in prebivalstva. Ohlapna oblačila, ki prekrivajo ramena, roke, noge in obline so zaželena (široke in dolge srajce, majice, tunike, hlače, krila …). Za obisk nekaterih mošej je potreben čador (oblačilo za ženske, ki pokriva celotno telo do stopal), a so v tem primeru oblačila na voljo za izposojo pred vhodom. Pri moških so kratki rokavi sprejemljivi, manj pa kratke hlače.

Zaradi strogega islamskega prava se v Iranu marsikatera dejanja, ki pri nas niso kazniva, obravnavajo kot kriminalna. Uživanje ali posedovanje alkoholnih pijač, nespoštljiva (neislamska) oblačila, javno izkazovanje naklonjenosti, prešuštvo so le nekatera dejanja, ki v Iranu lahko pripeljejo do hujših zapletov z iranskimi oblastmi. Kaznivo je posedovanje revij in drugih materialov s spolno usmerjeno vsebino in Biblije. Na poti fotografirajte le turistične znamenitosti, absolutno pa se izogibajte fotografiranju in snemanju uniformiranih oseb, morebitnih protestov in protestnikov ter javnih krajev, ki so kakorkoli povezani z javno varnostjo (vojaški objekti, letališča ipd.). Sicer pa se domačini radi fotografirajo in vas bodo večkrat sami prosili, da se fotografirate z njimi.

Za potovanje v Iran ni predpisanih obveznih cepljenj, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A oziroma kombinirano cepljenje proti hepatitisu A+B. Prav tako se priporoča cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

 

Pred odhodom v Iran si zagotovite zadostno količino zdravil, ki jih jemljete redno, oziroma priročno potovalno lekarno, saj nekatera zdravila zaradi mednarodnih sankcij v Iranu niso dostopna. Da bi se izognili okužbam prebavil, je priporočljivo upoštevanje splošnih higienskih ukrepov ter skrbna izbira hrane in pijač. Roke si je potrebno čimbolj pogosto temeljito umivati z milom, še posebej po uporabi stranišča in pred jedjo. Kjer ni na voljo čiste vode, je priporočljiva uporaba mokrih higienskih oz. alkoholnih robčkov in razkužila za roke. Priporočljivo se je izogibati uživanju sveže solate, solatnih prelivov, sveže zelenjave (oprane s tekočo vodo), sadju, ki se ga ne da olupiti. Pri hrani pazite, da je dobro prekuhana in da ni predolgo stala na vročini in je niso obletavale muhe. Najbolj varno je piti izključno ustekleničeno vodo oziroma drugo pijačo. Tudi uporabi ledu v pijačah se raje izogibajte. Priporočamo, da za vsak slučaj na pot vzamete zdravila za lajšanje prebavnih težav.

Iranska valuta je rial (IRR). V lokalno valuto lahko menjate iz evrov ali dolarjev ob vstopu v državo na letališču ali v menjalnicah v mestu. Pomembno je, da imajo bankovci nov datum tiskanja in so nepoškodovani. Kreditnih in plačilnih kartic ali potovalnih čekov malodane nikjer ne sprejemajo. Izjema so nekateri veliki hoteli in nekateri prodajalci dražjih predmetov. V državi sicer obstaja sistem bančnih avtomatov in terminalov POS, a razen v zelo redkih izjemah delujejo le s karticami, izdanimi v Iranu. Ponekod lahko plačujete tudi v tuji valuti, pogostejši so ameriški dolarji, vendar sprejemajo tudi evre.

 

V vsakodnevnem govoru in predvsem pri barantanju se namesto rialov pogosto uporablja toman (ime stare iranske denarne enote), ki je sopomenka za 10 rialov, zato je – zlasti pri barantanju na bazarju, s taksisti ali kje drugje – nujno preveriti, ali je mišljena cena v rialih ali tomanih. Še več, pri velikih zneskih se pogovorno uporablja beseda toman celo kadar je mišljeno tisoč ali milijon tomanov, saj se od sogovornika pričakuje, da iz konteksta razbere pravilen red velikosti.

Seveda, v Iranu se lahko pogajate za ceno praktično vsega z izjemo živil v trgovini in računov v restavracijah in hotelih. Če boste pristali na prvo ceno, je zelo verjetno, da ste bili opeharjeni.

 

Prodajalci pričakujejo malo barantanja in svoje cene vedno navijejo, ne da bi dejansko pričakovali, da boste toliko tudi plačali. Vaša reakcija na (pre)visoko ceno naj bo začudenje in nejevera, nato pa prodajalcu povejte, za koliko ste predmet pripravljeni kupiti. Pri pogajanjih bodite vljudni in prijazni, a odločni. Trgovci na bazarjih vam bodo pogosto ponudili čaj, kavo ali prigrizke. Tudi če jih sprejmete, to še ne pomeni, da ste kakorkoli zavezani k nakupu, pa čeprav imate pri tem slabo vest. Hkrati pa trgovcev ne zavajajte. Za ceno se pogajajte le, če imate resen namen nekaj kupiti. Vaša prva protiponudba naj bo precej nižja od zneska, ki ste ga za predmet pripravljeni plačati. Vendar ne pretiravajte: če ponudite en dolar za preprogo, bo prodajalec domneval, da nimate pojma o resnični vrednosti predmeta in vas ne bo več jemal resno. Če prodajalec nikakor noče dovolj spustiti cene, se začnite počasi odpravljati. Da bi vas prepričal v nakup, vam bo skoraj zagotovo dal nižjo ponudbo. V nasprotnem primeru pa lahko poskusite pri naslednjem trgovcu.

V Iranu delujejo samo nekateri slovenski mobilni operaterji s sklenjenimi ustreznimi pogodbami o gostovanju. Preverite pri vašem mobilnem operaterju možnost gostovanja v Iranu. Vedeti je treba, da se kljub sicer dobri pokritosti naseljenih delov Irana s signalom tamkajšnjih mobilnih operaterjev pogosto zgodi, da imajo gostujoči uporabniki začasne težave s prijavo v omrežje. Hoteli in večina restavracij ima dobro delujoč WiFi, v mestih pa so tudi internetne kavarne.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, vtičnice pa ustrezajo evropskim standardom, kar pomeni, da za običajno rabo (polnilci fotografske in video opreme ter drugi tehnični pripomočki) adapterji na poti ne bodo potrebni. V kolikor so v kakšnem hotelu vtičnice vendarle drugačne, imajo praviloma tudi ustrezne adapterje za izposojo.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.