Gruzija

Divji svet med gorami

Večji del Gruzije se nahaja v južnem področju Kavkaza. Prostor, ki ga ne zaznamuje le surovo prelepa pokrajina, je s svojo pestro zgodovino danes oblikovana v kulturno edinstveno podobo. Mitološki svet, kjer je Jazon iskal svoje zlato runo, izvira iz z rudami bogatem gorovju, kjer so od davnih časov izkopavali zlato, srebro in železo. Deželo je močno zaznamovala krščanska arhitektura, kjer se prepletajo vplivi starokrščanskih in bizantinskih elementov. Ta eklektični stil je prisoten v številnih kulturnih spomenikih, s katerimi se ponaša Gruzija.​

Starodavna tradicija

Dežela že od nekdaj slovi po svoji odlični lokaciji, ki jo je skozi zgodovino dvignila v eno izmed pomembnejših trgovskih središč zaradi bližine morja in umeščenosti ob kasnejši Svilni cesti. Do danes slovijo gruzijska vina, ki so sad starodavne tradicije in privabljajo popotnike z vsega sveta. Gruzija velja za deželo, kjer je človeštvo prvič odkrilo in razvilo umetnost pridelave te žlahtne pijače. Če so se tisočletja hvalevredne tradicije obrestovala, pa presodite sami ob kozarčku z razgledom na mogočni Kavkaz in prijetne zelene doline.​

Zakaj v Gruzijo?

Potovanja v Gruzijo

Osnovni podatki o Gruziji

Imate vprašanje?

Gruzija ima kljub svoji majhnosti zelo razgibano podnebje, ki sega od subtropskega ob črnomorski obali z veliko dežja in visokimi temperaturami, alpskega v Visokem Kavkazu, ki je primerljivo z vremenom v naših Alpah, do polpuščavnega na vzhodu. V večjem delu države se povprečna temperatura poleti giblje med 30 in 35 °C, pozimi pa okoli ledišča. Drugače je seveda v pogorju Visokega Kavkaza, kjer se nad 3000 metri tudi poleti temperature lahko spustijo do -10°C. Na splošno je najboljši čas za obisk Gruzije v mesecih od aprila do septembra, najmanj možnosti za padavine pa je aprila, maja in septembra.

Gruzija je precej liberalna, kar se tiče oblačenja. Sploh v mestih se domačini oblačijo podobno kot pri nas v Evropi, drugače pa je na podeželju, kjer so bolj konservativni. Za vstop v cerkve in samostane morajo ženske imeti pokrita ramena, kolena, dekolte in ponekod tudi lase, za kar vam bo prav prišla ruta. Moški imajo sicer lahko kratke hlače, a morajo biti te pod koleni, sicer vas ne spustijo v notranjost. Nekateri samostani pred vhodom delijo brezplačna krila za enkratno uporabo. Večeri in jutra so lahko hladni, sploh na severu, zato so puloverji, dolge hlače in zaprti pohodni čevlji obvezen del prtljage. Prav vam bo prišla tudi zaščita pred soncem – kapa ali kakšno drugo pokrivalo in sočna očala.

Hrana v Gruziji je zelo nasitna in praviloma visokokalorična. Za gruzijsko kuhinjo so značilne predvsem različne mesne jedi – težko si je predstavljati gruzijsko mizo brez njih. Pri kuhi radi uporabljajo orehe, ki se pojavljajo v številnih jedeh – od prelivov, omak, juh in mesnih dobrot do sladic. Za zahodnogruzijsko kuhinjo so značilni turški vplivi; uporabljajo veliko začimb in zelišč, od mesa pa predvsem perutnino. Vzhodna gruzijska kuhinja je bila izpostavljena iranskemu vplivu. Tu so v nasprotju z zahodnimi mesne jedi najpogosteje pripravljene z govedino in jagnjetino. Najbolj znane gruzijske jedi so hačapuri, tradicionalni kvašeni kruh, polnjen je s topljenim sirom, phkali solate oz. nekakšne zelenjavne paštete, enolončnica harčo, mcvadi, gruzijska različica nabodal in čurčhela, nenavadna pisana slaščica, narejena iz na vrvico nanizanih orehov in oblita z zgoščenim grozdnim sokom. Gruzija slovi tudi po svojem vinu, ki ga pridelujejo že tisočletja.

Gruzija velja za zelo varno državo za turiste in slovi po gostoljubnosti in ustrežljivosti prebivalcev, sploh v podeželskih regijah. Stopnja kriminala je nizka, kljub temu pa se ni odveč držati običajnih previdnostnih ukrepov pred žeparji: denar in bančne kartice imejte vedno pri sebi, dragocenosti, kot je drag nakit, pustite raje doma, pazite na osebne dokumente in elektronske naprave.

Gruzijska valuta so gruzijski lari (GEL). Evre lahko zamenjate v lare na bankah in v menjalnicah. S seboj vzemite nove in nepoškodovane bankovce, saj se sicer lahko zgodi, da vam denarja ne bodo hoteli menjati. Denar lahko v večjih mestih običajno dvignete tudi na bankomatih s katero koli bančno kartico, a pri tem lahko nastanejo dodatni stroški. V večjih trgovinah in restavracijah je možno plačevanje s kreditnimi karticami, a večina plačil v Gruziji poteka v gotovini.

Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra po celotni državi. Ker pa je to država izven EU, so cene klicev, sporočil in mobilnih podatkov zelo visoke. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. V hotelih je običajno na voljo Wi-Fi, v večjih mestih so na voljo tudi Wi-Fi točke. Predvsem v prestolnici Tbilisi in drugih večjih mestih je hitrost internetne povezave dobra, nekoliko slabša je v manjših krajih in vaseh.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami, tudi vtičnice so takšne kot pri nas, tako da potovalnega adapterja za na potovanje v Armenijo ne potrebujete.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.