Tanzanija

Svet pod Kilimandžarom

Tanzanija je pravi raj za ljubitelje bogastva narave in živalskega sveta – od fantastičnih nacionalnih parkov in rezervatov z obilico divjih živali do sanjskih plaž Zanzibarja s turkizno modrino toplega Indijskega oceana. Tanzanija je dom prostranih afriških savan, razgibane vulkanske pokrajine in seveda najvišje gore na celini, strehe Afrike – gore Kilimandžaro, ki s svojo mogočnostjo in ledeno kapo dominira nad pokrajino. To pa ni le dežela osupljive narave, odličnih safarijev in ikoničnih živalskih vrst, pač pa tudi kraj, od koder izvirajo nekatere od najpomembnejših najdb fosilov hominidov, ki so povsem spremenili pogled na evolucijo človeka. Potovanje v Tanzanijo pa ne bi bilo popolno brez obiska masajske vasice, kjer eni najbolj slavnih prebivalcev afriške celine Masaji še vedno živijo tradicionalno polnomadsko pastirsko življenje.​

Nepozabna safari izkušnja

Rajski vrt Afrike, kakor tudi imenujejo to čudovito deželo, se ponaša z enima najslavnejših in najlepših nacionalnih parkov v vsej Afriki – Serengetijem s prostranimi travišči in spektakularno vsakoletno migracijo na tisoče živali ter edinstvenim kraterjem Ngorongoro, ki sta zaradi svojega pomena uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne naravne dediščine. V obeh parkih lahko opazujemo neverjetno koncentracijo vseh vrst divjih živali, iz oči v oči se iz varnega zavetja udobnih safari vozil lahko srečamo z najhitrejšimi plenilci gepardi, pa hijenami, povodnimi konji, krokodili, neštetimi zebrami in gnuji, oba pa se ponašata tudi z veliko petorico živali – levi, leopardi, sloni, nosorogi in bivoli.

Zakaj v Tanzanijo?

Potovanje v Tanzanijo

Osnovni podatki o Tanzaniji

Imate vprašanje?

Tanzanija leži blizu ekvatorja in ima zato zmerno tropsko podnebje. Večina regij ima dve deževni obdobji. Za dolgotrajno deževje, ki traja od sredine marca do začetka junija, so značilni vsakodnevni močni nalivi, v času kratkotrajnega deževja novembra in decembra pa se občasno pojavljajo rahle jutranje ali večerne plohe. A tudi v deževnih obdobjih le redkokdaj v Tanzaniji mine dan brez sonca. Prav med  kratkim deževjem je dober čas za safari, saj je turistov manj, narava pa se odene v čudovite živahne barve. Vremenski pogoji za obisk Serengetija in kraterja Ngorongoro so sicer odlični skozi vse leto. Najhladnejša meseca sta junij in julij, najtoplejša pa januar in februar, čeprav so sezonske razlike le nekaj stopinj. Dnevne temperature redko presežejo 30 °C, nočne pa se redko spustijo pod 15 °C.

 

Na obali je vroče skozi celo leto, pri čemer ima severni del obale, kjer sta tudi največje mesto v državi Dar Es Salaam in otok Zanzibar, dve deževni sezoni, južni pa le eno. Najbolj deževen mesec je april, ko je tudi najbolj soparno in vroče, temperature se lahko dvignejo nad 35 °C. Morje je primerno za kopanje celo leto, njegova temperatura se giblje med 25 in 29 °C.

Priporočamo lahka, zračna, udobna in svetla oblačila iz naravnih materialov. Za safari je priporočljivo, da ste oblečeni v neopazne pastelne barve: rjava, zelena, bež, kaki ali druga nevtralna barva (da ne pritegnete pozornosti in ne prestrašite živali). Izogibajte se temno modrim in črnim oblačilom, saj privlačijo muhe cece, katerih piki povzročajo spalno bolezen. Oblačila naj pokrivajo roke in noge, ki bodo tako bolje zavarovane pred soncem in piki insektov. Priporočljivo je imeti s seboj več slojev oblačil, tako da lahko posamezne kose odložite z naraščanjem temperature čez dan in oblečete zvečer, ko se temperature spustijo pod 20 °C. Za zvečer je primeren topel pulover ali jakna iz flisa. Obutev naj bo čim bolj udobna – najprimernejši so dobri športni čevlji, primerni za hojo in hladnejše večere, ter odprti čevlji s solidnim gumijastim podplatom za čez dan in dnevne vožnje.

Med safarijem vedno poslušajte in sledite navodilom vašega vodnika voznika, oni so strokovnjaki, ko gre za divjino. Nikoli ne izstopajte, če vam vodnik tega posebej ne naroči. Morda se zdi varno, vendar se nikoli ne ve, kaj se skriva v visoki travi. Živali nikoli ne kličite ali hranite. Poskušajte ostati čim bolj tiho in mirno, da jih ne prestrašite. Za fotografiranje živali večinoma ni dovolj zgolj fotoaparat na telefonu – potreben je namreč dober zoom.

Poleg primernih oblačil in obutve ne pozabite spakirati še zaščite pred soncem (pokrivalo, sončna očala, sončna krema z višjim faktorjem zaščite, balzam za ustnice) in prahom (ruta), fotoaparata, daljnogleda za opazovanje živali, kopalk in brisače (v lodgeih so pogosto bazeni) ter učinkovitega sredstva zoper mrčes. Priporočamo, da na pot vzamete tudi dovolj veliko zalogo baterij ipd. Enako velja tudi za zdravila, ki jih jemljete redno, oz. za priročno potovalno lekarno.

 

Zaradi dinamike potovanja (naše prevozno sredstvo vse dni je večje terensko vozilo, ki nima veliko prostora za prtljago) priporočamo zmeren obseg prtljage. Če je le možno, na pot ne vzamete trdih/plastičnih kovčkov, saj so lahko precejšen problem pri zlaganju prtljage, poleg tega lahko zaradi pritiska in tresljajev med vožnjo po makadamskih in blatnih cestah počijo.

 

Cepljenje za potovanje v Tanzanijo ni obvezno, so pa priporočljiva cepljenja proti tetanusu ter hepatitisu A in B. Po skoraj vsej Tanzaniji je razširjena malarija, izjema so področja nad 1800 m. Zato je nujno zaščitno vedenje – uporaba ustreznih repelentov (običajno prodajno poimenovanih »jungle formula« ali »tropical formula«), dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev in prenočevanje v dobro zaprtih sobah pod zaščitnimi mrežami. Priporočljivo je tudi jemanje antimalaričnih zdravil. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Tanzanijska valuta je tanzanijski šiling (TZS). Menjava evrov ali dolarjev v lokalno valuto je možna že na letališču oz. na vseh menjalnih mestih z licenco – to so hoteli, menjalnice, večje banke. V večini hotelov, trgovin in restavracij sprejemajo kot plačilno sredstvo kreditne kartice, a računajo provizijo. Tudi bankomati brez težav sprejemajo kartice Visa in Mastercard, večina bankomatov pa sprejema tudi Maestro. Ameriški dolar se pogosto uporablja kot vzporedna valuta. Pomembno je opozoriti, da večina trgovin ali delavnic, ki sprejema ameriško valuto, tega ne bo storila, če je je denar raztrgan ali poškodovan. Ameriški bankovci ne smejo biti starejši od 10 let, saj jih bodo lokalna podjetja zavrnila zaradi preteklih težav s ponarejanjem.

 

Pred odhodom ne pozabite obvestiti vaše banke o potovanju v Afriko, saj ima večina naših bank omejitve v afriških državah. Mnoge banke menijo, da so transakcije v Afriki sumljive in lahko dostop do vaših računov zaklenejo, če jih niste predhodno opozorili. Večina afriških držav je pri naših bankah na tako imenovanem črnem seznamu.

Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra, vendar so cene klicev in pošiljanja sporočil zelo visoke. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. V hotelih in lodgeih je običajno na voljo Wi-Fi, a še posebej v odročnih nacionalnih parkih je povezava slaba.

Napetost v električnem omrežju je 240 V. V uporabi so vtičnice tipa G oziroma “britanske” vtičnice s tremi vhodi, zato boste potrebovali adapter. Potovalne (univerzalne) adapterje lahko kupite na letališčih in v večjih veleblagovnicah. Adapterje sicer izposojajo tudi v nekaterih hotelih, a je bolje, če na potovanje vzamete svojega. Ko ste na safariju, je priporočljivo, da uporabljate naprave, ki delujejo na baterije. Medtem ko ima večina hotelov in safari vozil vtičnice, v katerih lahko polnite naprave, v kampih ali v hišah, ki delujejo na generatorje, morda ne boste imeli dostopa do električne energije za polnjenje.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.