Namibija

Srce neukročene afriške divjine

Brez obotavljanja lahko trdimo, da je Namibija ena najlepših afriških dežel. Poseben pridih ji daje dejstvo, da je bila to ena redkih nemških kolonij na tej celini, zaznamovala pa so jo tudi leta pod oblastjo sosednje Južne Afrike. Po letu 1990, ko so si Namibijci izborili neodvisnost, se je razvila v eno najvarnejših in najbolj stabilnih držav v regiji, ki privlači številne obiskovalce predvsem zaradi svojih naravnih lepot. A tudi zaradi srečanja s staroselskimi ljudstvi, kot so Herero ali Himba, ki ohranjajo svoj starodavni način življenja.​

Pojdimo na safari!

Namibija je skoraj idealna dežela za raziskovanje različnih afriških habitatov. Redka poselitev prebivalstva ohranja velike površine divjine, ki so zaščitene v več narodnih parkih, zlasti v največjem in najslavnejšem, Etoši. Pred nami se razgrinjajo podobe, ki jih poznamo iz dokumentarnih filmov, in le z malo sreče v fotoaparat ujamemo slona ali leva. Na drugi strani je puščava Namib, kjer so se živali prilagodile na izjemno sušne razmere, kar pričajo tudi njeni največji prebivalci, skrivnostni oriksi. Ob obali, ki jo obliva Atlantski ocean, se zbirajo velike kolonije tjulnjev. Za ljubitelje narave in navdušene fotografe bi težko našli bolj vznemirljivo deželo, kot je Namibija!​

Potovanje v Namibijo

Zakaj v Namibijo?

Osnovni podatki o Namibiji

Imate vprašanje?

V grobem imajo v Namibiji dve obdobji – suho in deževno. Deževno je v času njihovega poletja med decembrom in začetkom aprila, zanj je značilna vročina in sopara s pogostimi nalivi. V času njihove zime od maja do oktobra je padavin malo ali nič, temperature pa so zmerne. Čeprav je prijetna za obisk skozi celo leto, pa so najboljši meseci za potovanje v Namibijo april in maj ter oktober in november, ko praviloma ni padavin, temperature pa ne presežejo 30 °C. Prav tako se jutranje temperature – za razliko od njihovih zimskih mesecev julija in avgusta, ko lahko celo zmrzuje – ne spustijo prenizko. Za obalne predele, na katere vplivajo tokovi v Atlantskem oceanu, je značilna jutranja megla in konstantne temperature med 10 in 20 °C.

Priporočljiva so lahka, zračna oblačila nevtralnih barv, saj žive barve (predvsem rdeča) lahko živali vznemirjajo ali odvračajo, zaprti čevlji in pokrivalo. Odsvetujejo se oblačila temnih barv (predvsem črne), saj privabljajo insekte. Večeri in noči so lahko precej hladni, zato je priporočljivo imeti tudi kakšen topel kos oblačila. Prav vam bodo prišla tudi sončna očala in zaščita pred soncem za čez dan.

 

Na safariju vedno poslušajte napotke in navodila voznika oz. rangerja ter spoštujte živali. Glasni vzkliki, klicanje živali ali hranjenje niso primerni. Izstop iz vozila je strogo prepovedan, izjeme so za to določeni in ograjeni prostori znotraj parkov.

Namibija je mirna država, kamor je varno potovati. A kljub temu je treba biti previden in paziti na svoje osebne predmete, kot so nahrbtniki, torbice in elektronske naprave. Žeparji so aktivni predvsem v glavnem mestu Windhoeku na območjih, kjer je veliko turistov. Vrednejši nakit je bolje pustiti doma, večje vsote gotovine pa pospraviti na varno. Izogibajte se tudi vsakršnim “prodajalcem” diamantov in drugih dragih kamnov na ulici, saj gre za prevarante, ki vam za visoko vsoto prodajo ničvredne kamne.

Za obisk Namibije nobeno cepljenje ni obvezno. Ker so nekateri predeli države malarični, se priporoča jemanje antimalarikov, prav tako naš inštitut za varovanje zdravja priporoča cepljenje proti hepatitisu A in B. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Namibijska valuta je namibijski dolar (NAD), razširjeno pa je tudi plačevanje z južnoafriškimi randi, ki imajo enako vrednost, zato ne bodite presenečeni, če vam bodo kje namesto namibijskih dolarjev vrnili rande. Najbolj preprosto je iz evrov ali dolarjev v lokalno valuto menjati že ob prihodu na letališču, so pa banke tudi v vseh večjih mestih in lahko tam opravite menjavo, če vam na poti zmanjka denarja. V bolj turističnih predelih je v nastanitvenih objektih, trgovinah in restavracijah možno tudi plačilo s kreditnimi karticami. Med zasebnimi stiki z domačini v kavarnah in restavracijah so napitnine zaželene, niso pa obvezne.

Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra v mestih in večjih krajih, a veliko slabša v divjini in na podeželju, kjer ponekod sploh ni signala. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. V hotelih in lodgeih je običajno na voljo Wi-Fi, ponekod sicer plačljiv.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, a so standardi vtičnic lahko različni. Hoteli in lodgei so včasih opremljeni z električnimi vtičnicami, na katerih lahko uporabljate dvopolne vtikače npr. za brivnik, polnilec za telefon, polnilec za baterije ipd. Nemalokrat pa boste srečali tudi drugačne vtičnice (z dvema pravokotnima ali tremi okroglimi luknjami). Običajni univerzalni adapterji praviloma ne ustrezajo lokalnim standardom – ustrezne adapterje je moč kupiti ob prihodu v Namibijo.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.