Kenija

Dežela, kjer se je rodil safari

Slogan ‘magična Kenija’ ni nastal kar tako – ta afriška država je namreč zares magična in številni obiskovalci se v deželo Masajev zaljubijo na prvi pogled. Zaljubijo se v prostrane planjave Maasai Mare, v temno nočno nebo z milijoni svetlih zvezd, zvoke divje narave od rjovenja leva in klicev hijen do topotanja zeber in antilop ter petja ptic. Posebno in edinstveno doživetje, ki se zagotovo ne more primerjati z ničemer drugim, se je zazreti levu, kralju živali v oči. Kenija nas očara s svojo mešanico osupljive narave, neizmernega bogastva divjih živali in raznolikih ljudstev s prastarimi tradicijami.​

Srečanje z velikih 5

Kenija je predvsem safari destinacija. Če je nekoč privabljala lovce na trofeje, pa so danes te »trofeje« predvsem v obliki lepih fotografskih posnetkov levov, slonov, žiraf, zeber in drugih ikoničnih afriški živali pod streho Afrike, goro Kilimandžaro v nacionalnem parku Amboseli, ob mogočni reki Mari v nacionalnem parku Maasai Mara, ki daje življenje in ga pogosto tudi jemlje, ali med vožnjo s safari čolni po jezeru Naivasha med mrtvimi debli dreves z zeleno gričevnato kuliso v ozadju. Kenijski nacionalni parki in rezervati pa so tudi še ene redkih destinacij v Afriki, kjer imamo priložnost pobližje in v njihovem naravnem habitatu srečati vseh velikih 5 živali – leva, leoparda, slona, nosoroga in bivola.​

Zakaj v Kenijo?

Osnovni podatki o Keniji

Imate vprašanje?

Čeprav Kenija leži na ekvatorju, ima zaradi visoke nadmorske višine večino časa prijetno toplo in suho vreme, temperature se gibljejo med 20 in 30 °C. Izjema je obala ob Indijskem oceanu, kjer je bolj vroče in soparno, a tudi tam zahvaljujoč vetru ni nevzdržno. Kenija ima dve glavni deževni obdobji — daljše, ki traja od sredine marca do maja, ter krajše in manj intenzivno novembra in decembra. Največ dežja zapade aprila in maja. Večinoma so to močni, a kratkotrajni vsakodnevni nalivi. Noči in jutra so še posebej v sušnem obdobju lahko precej hladna, temperature se lahko spustijo pod 10 °C. 

Priporočamo lahka, zračna, udobna in svetla oblačila iz naravnih materialov. Za safari je priporočljivo, da ste oblečeni v neopazne pastelne barve: rjava, zelena, bež, kaki ali druga nevtralna barva (da ne pritegnete pozornosti in ne prestrašite živali). Oblačila naj pokrivajo roke in noge, ki bodo tako bolje zavarovane pred soncem in piki insektov. Priporočljivo je imeti s seboj več slojev oblačil, tako da lahko posamezne kose odložite z naraščanjem temperature čez dan in oblečete zvečer, ko se temperature spustijo pod 20 °C. Za zvečer je primeren topel pulover ali jakna iz flisa. Obutev naj bo čim bolj udobna – najprimernejši so dobri športni čevlji, primerni za hojo in hladnejše večere, ter odprti čevlji s solidnim gumijastim podplatom za čez dan in dnevne vožnje.

Med safarijem vedno poslušajte in sledite navodilom vašega vodnika voznika, oni so strokovnjaki, ko gre za divjino. Nikoli ne izstopajte, če vam vodnik tega posebej ne naroči. Morda se zdi varno, vendar se nikoli ne ve, kaj se skriva v visoki travi. Živali nikoli ne kličite ali hranite. Poskušajte ostati čim bolj tiho in mirno, da jih ne prestrašite. Za fotografiranje živali večinoma ni dovolj zgolj fotoaparat na telefonu – potreben je namreč dober zoom.

Poleg primernih oblačil in obutve ne pozabite spakirati še zaščite pred soncem (pokrivalo, sončna očala, sončna krema z višjim faktorjem zaščite, balzam za ustnice) in prahom (ruta), fotoaparata, daljnogleda za opazovanje živali, kopalk in brisače (v lodgeih so pogosto bazeni) ter učinkovitega sredstva zoper mrčes. Priporočamo, da na pot vzamete tudi dovolj veliko zalogo baterij ipd. Enako velja tudi za zdravila, ki jih jemljete redno, oz. za priročno potovalno lekarno.

 

Zaradi dinamike potovanja (naše prevozno sredstvo vse dni je večje terensko vozilo, ki nima veliko prostora za prtljago) priporočamo zmeren obseg prtljage. Če je le možno, na pot ne vzamete trdih/plastičnih kovčkov, saj so lahko precejšen problem pri zlaganju prtljage, poleg tega lahko zaradi pritiska in tresljajev med vožnjo po makadamskih in blatnih cestah počijo.

Kenija zahteva cepljenje proti rumeni mrzlici za vse potnike. Ob cepljenju dobite tudi t.i. rumeno knjižico, mednarodni certifikat o cepljenju, ki ga morate imeti pri sebi in ga ob vstopu v državo pokažete. Če ste bili že cepljeni proti rumeni mrzlici, se vam ni treba ponovno cepiti, potrebujete pa dokazilo o cepljenju. Nevarna za okužbo z malarijo so vsa območja v državi pod 2500 m nadmorske višine, zato je nujno zaščitno vedenje, uporaba ustreznih repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev in prenočevanje v dobro zaprtih sobah in/ali pod zaščitnimi mrežami. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Kenijska valuta je kenijski šiling (KES). Menjava evrov ali dolarjev v lokalno valuto je možna že na letališču oz. na vseh menjalnih mestih z licenco – to so hoteli, menjalnice, večje banke. V večini hotelov, trgovin in restavracij sprejemajo kot plačilno sredstvo kreditne kartice, a računajo provizijo. Tudi bankomati brez težav sprejemajo kartice Visa in Mastercard, večina bankomatov pa sprejema tudi Maestro. Ameriški dolar se pogosto uporablja kot vzporedna valuta. Pomembno je opozoriti, da večina trgovin ali delavnic, ki sprejema ameriško valuto, tega ne bo storila, če je je denar raztrgan ali poškodovan. Ameriški bankovci ne smejo biti starejši od 10 let, saj jih bodo lokalna podjetja zavrnila zaradi preteklih težav s ponarejanjem.

 

Pred odhodom ne pozabite obvestiti vaše banke o potovanju v Afriko, saj ima večina naših bank omejitve v afriških državah. Mnoge banke menijo, da so transakcije v Afriki sumljive in lahko dostop do vaših računov zaklenejo, če jih niste predhodno opozorili. Večina afriških držav je pri naših bankah na tako imenovanem črnem seznamu.

Pokritost z mobilnim omrežjem v južnem delu države, ki jo obišče večji del turistov v Keniji, je zelo dobra, vendar so cene klicev in pošiljanja sporočil zelo visoke. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. V hotelih in lodgeih je običajno na voljo Wi-Fi, a še posebej v odročnih nacionalnih parkih je povezava slaba.

Napetost v električnem omrežju je 240 V. V uporabi so vtičnice tipa G oziroma “britanske” vtičnice s tremi vhodi, zato boste potrebovali adapter. Potovalne (univerzalne) adapterje lahko kupite na letališčih in v večjih veleblagovnicah. Adapterje sicer izposojajo tudi v nekaterih hotelih, a je bolje, če na potovanje vzamete svojega. Ko ste na safariju, je priporočljivo, da uporabljate naprave, ki delujejo na baterije. Medtem ko ima večina hotelov in safari vozil vtičnice, v katerih lahko polnite naprave, v kampih ali v hišah, ki delujejo na generatorje, morda ne boste imeli dostopa do električne energije za polnjenje. 

Potovanje v Kenijo

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.