Egipt

Skrivnosti civilizacije ob Nilu

Že tisočletja velja dežela ob Nilu za zibelko zahodne civilizacije. Številni zavojevalci so podlegli čarom Egipta, ki je vse do danes ostal ena najbolj občudovanih kultur na planetu. Brezčasna pokrajina ob Nilu, kjer lahko skozi palme opazujemo veličastne ostanke templjev, piramid in sfinge, se ni dosti spremenila od časa, ko so po Nilu pluli prvi raziskovalci tedaj še povsem neraziskane dežele. S plovbo po Nilu boste spoznali Egipt s tiste perspektive, kot so ga ljudje videli že od nekdaj. Njegova privlačnost je tudi v tem, da še vedno ni “odkrit do konca”: arheologi še vedno odkrivajo nove in nove zanimive ostanke iz preteklosti, ki nas vedno znova osupnejo.

Po sledeh Slovencev na Orientu

Arheološki spomeniki iz antike so le del neizmerne kulturne dediščine, ki jo obiskovalcem nudi Egipt. Predvsem svetovljanski Kairo in Aleksandrija ponujata cel spekter ostankov iz mlajših obdobij. Kairo se kot eno od središč arabske civilizacije ponaša z mnogimi mošejami, palačami in drugimi spomeniki. Barvitost Orienta in bučnost velemesta se mešata na slovitem bazarju Khan-el-Kalili, kjer se srečuje ves svet. Tudi Slovenci in predvsem Slovenke smo v tem delu Sredozemlja pustili svoje sledi. Tako se bomo med odkrivanjem Egipta podali tudi po stopinjah naših diplomatov, pustolovcev in Aleksandrink.

Potovanja v Egipt

Osnovni podatki o Egiptu

Imate vprašanje?

Za Egipt so značilna zelo vroča poletja in tople zime, sonce imajo večino leta. Najbolj sveža meseca sta december in januar, ko je povprečna dnevna temperatura v Kairu okoli 15 °C, ob obali Rdečega morja in na jugu države pa nekaj nad 20 °C. Padavine so izjemno redke, večina dežja pade v zimskih mesecih, največ ob ozkem pasu severne obale Mediterana. Na območju pogorja Sinaj lahko takrat tudi sneži. Najbolj vroč mesec je julij, ko se v Kairu temperature lahko povzpnejo skoraj do 40 °C, v Asuanu na jugu pa celo nad 40 °C. Najbolj prijetno vreme je med oktobrom in majem, ko temperature niso tako visoke, hkrati pa je veliko sonca.

Egipt je konzervativna muslimanska država in v skladu se tem je tako pri obnašanju kot oblačilih priporočljiva skromnost. Izbira oblačil naj bo prilagojena temperaturam, obenem pa tudi dejstvu, da je to muslimanska dežela. Na naši poti se sicer večji del gibljemo po izrazito turističnih območjih, a je vseeno pametno s seboj vzeti oblačila, ki zakrivajo dekolte, ramena in kolena. Posebej za ženske je priporočljivo, če imajo ohlapna oblačila, praktično pa je tudi, če imajo s seboj ruto; ta je hkrati zaščita pred soncem, pred jutranjim hladom, prav pa pride tudi ob obisku mošej, kjer morajo biti lasje zakriti. Pred vstopom v mošejo se je potrebno sezuti, vendar je treba paziti, da ne kažemo svojih podplatov, saj je to nevljudno.

 

Med nakupi je barantanje pričakovano in prodajalci bodo pogosto izdelek najprej ponudili po dvakratni ali celo višji ceni, na koncu pa sprejeli precej nižjo ponudbo. Barantanja ne jemljite preveč resno, zabavajte se in skušajte doseči ceno, ki ste jo pripravljeni plačati. Če ne uspete, greste vedno lahko k sosednjemu prodajalcu. Napitnine sicer niso obvezne, so pa zaželene.

Egiptovska valuta je egiptovski funt (EGP). V lokalno valuto lahko v menjalnicah menjate iz evrov ali dolarjev, slednji imajo običajno nekoliko ugodnejši tečaj (če jih že imate, v nasprotnem primeru se dvojna menjava navadno ne izplača). Mogoče je plačevati tudi s karticami, vendar imajo raje, če plačujete v gotovini. Najbolje, če v lokalni valuti, sprejemajo pa tudi evre in dolarje, a ne kovancev. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih, ki so razmeroma pogosti, vendar vam za dvig zaračunajo provizijo.

Uživanju sveže solate, solatnih prelivov, sveže zelenjave (oprane s tekočo vodo) in sladic z jajci se je bolje izogibati. Prav tako vsemu sadju, ki se ga ne da olupiti. Kuhana, pečena in drugače obdelana hrana je varna, pazite le, da je meso dobro kuhano in da hrana ni predolgo stala na vročini in je niso obletavale muhe. Najbolj varno je piti izključno ustekleničeno vodo oziroma drugo pijačo. Tudi uporabi ledu v pijačah se raje izogibajte – led je neoporečen le v boljših restavracijah in hotelih. Po obisku stranišča in pred uživanjem hrane si je potrebno temeljito umiti roke. Če to ni možno, je koristen tudi gel za dezinfekcijo rok. Na pot vzemite zdravila za lajšanje prebavnih težav (posvetujte se s svojim zdravnikom).

Za obisk Egipta nobeno cepljenje ni obvezno. Je pa pred potovanjem priporočljivo cepljenje proti tetanusu (poživitveni odmerek za odrasle, če v zadnjih 10 letih niste bili cepljeni) in hepatitisu B. Več o skrbi za svoje zdravje na poti si preberite na spletni strani Zdravi na pot ali se posvetujte v najbližji Ambulanti za potnike.

Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra, izjema so zelo odročni puščavski kraji, kamor pa običajni popotniki praviloma ne zaidejo. Za podrobnosti o cenah gostovanja se obrnite na svojega operaterja. Ob prihodu lahko kupite lokalno SIM kartico, ki vključuje tudi prenos podatkov. V hotelih in na rečnih ladjah za križarjenje po Nilu je običajno na voljo Wi-Fi, v mestih so na voljo tudi Wi-Fi točke.

Napetost v električnem omrežju je 220 V, kar je kompatibilno z našimi napravami. V hotelih in na rečnih ladjah so v uporabi standardni evropski vtikači, zato adapterjev ne potrebujete.

Ni pomembno samo kam, temveč tudi s kom!

Z vami delimo več kot trideset let izkušenj in znanja. Bogatejši boste za to. Vaš prosti čas je skrbno načrtovan. Okusite kulturo, vdihnite naravo, sprehodite se med lokalci različnih dežel in mest ter odkrjite skrivnosti za ovinkom. Popeljali vas bodo naši izkušeni vodniki, ki radi delajo za našo agencijo – za vašo Ars longo.

Potujte udobno!

Vedno si prizadevamo, da je pot čim bolj udobna in brez zapletov. Če je mogoče, se izogibamo nočnih voženj in dolgih čakanj na letališču.

Spoznajte več!

Poleg svetovnih znamenitosti boste z nami odkrili tudi številne skrite bisere. Programi so skrbno pripravljeni za najboljši izkoristek časa.

Pustite se razvajati!

V večino naših ponudb je vključen polpenzion. Poleg znamenitosti poskušamo v programe vključiti tudi druga doživetja za vse čute.

Mnenja naših potnikov

Pošljite povpraševanje

Imate vprašanje glede potovanja ali se zanimate le informativno? Bi želeli, da pripravimo program po meri za vas ali za skupino, s katero potujete? Pošljite nam povpraševanje, odgovoril vam bo naš poznavalec.